Следвайте ни

Урбанистът Мартин Микуш: Органичната къща презарежда човека и щади природата

Изградена от естествени или рециклирани материали, тя е истински енергиен център

viber icon

В живота на село има перспектива и тя е в новите екологични чифлици, твърди Мартин Микуш - архитект и урбанист, специализирал в САЩ, който от години прилага естествените технологии в строителството - както проектирайки, така и в иззиданите от него пещи за хляб и отоплителни печки, тип “ракетни”. Неговата „философия“ се базира на принципите на органичния дизайн, като се стреми и да прилага рециклирани и естествени материали, а къщите, построени внимателно, да са изцяло в хармония с околната среда и в симбиоза със зеленчукови и овощни градини.

Днес Микуш живее в Габрово, където в работата си продължава да търси връзката със земята и традициите.

- Арх. Микуш, Вие сте от хората, които отдавна промотират  идеята за т. нар. екочифлици. Как изглеждат те?

- В подобни чифлици са живели и нашите деди, напоследък има връщане и преосмисляне на живота близо до земята и свързан със земеделие бит. Животът в подобен чифлик е центриран около градината и жилищата са къщи, изградени и функциониращи като органични. Това е къща, свързана със земята и с елементите на климата. Тя стои в центъра на едно малко органично стопанство и дизайнът ѝ е подчинен на естествения ритъм на обитателите и е в хармония с околната среда. Подобен дом се проектира и изгражда бавно, като се преосмисля традиционният селски бит. Моделът на функциониране на екочифлик е изведен от логиката на органичното, естествено земестопанисване - някои го наричат „пермакултура дизайн”, а в България си пробива път и биодинамичното земеделие.

- Нека да обясним малко по-конкретно - кои са елементите на една органична къща?

- За да функционира правилно, новият селски дом е добре да разполага с минимален набор от елементи: овощно-зеленчукова градина, зимник, зимна градина, кухня с пещ, удобни и хигиенични  жилищни пространства,  ниско технологично и ефективно отопление, системи за рециклиране на ресурси, както и системи за поддържане на независим (близък до нулево потребление) или положителен енергиен баланс. В подобен екочифлик градинският навес е близо до кухнята и малките домашни животни, до компоста и зеленчуковите лехи. Входът за зимника например е вкопан в хълм или е в подземните основи на къщата. Зимната градина също е близо до кухнята. По този начин погледът на стопаните към планинските хълмове или други красоти минава през дъхави подправки, билки и пресните зеленчуци, засадени в градината и подхранвани от „сива” вода, която се използва, за да се затвори водният цикъл, а лехите са мулчирани, за да се задържи максимално наличната влага и да се запази естествената флора и фауна на хумусния слой. В модерния селски дом може да се интегрират и системи, тип living machine, и аквапоникс, с които се създават добри условия за контролирано отглеждане на различни култури - както пресни зеленчуци, така и риба.

- Как да използваме рециклираните материали в подобен градеж?

- Реално сглобяването на една къща от рециклирани и възродени (Upcycled) материали не е никак просто занимание. То изисква добро познаване на традиционните и модерните строителни методи, останалото е време и въображение. Разбира се, рециклирането не трябва да е самоцел. Но когато може да замести обичайния нов и индустриален материал или елемент, наистина е по-разумно. Вграждането на нещо, което вече е ползвано и би завършило като “боклук”, се нарича “upcycling”, но на български можем да го заменим с “пестеливо преработване” или “габровска метода”.

И така новата стара селска къща може да се превърне в успешна система за рециклиране на наличните ресурси и влагането им в органично строителство. Примерите са много, като започнем от повторното използване на греди от стари къщи или пък черчевета от сменяне на дограма. Стъклените бутилки и дефектните фаянсови плочки също могат да се използват успешно -  за мозайки, а кирпичът от старите къщи - за измазване на плетарки. В системите на една модерна селска органична къща дори водата се рециклира чрез прости съоръжения, които я пречистват. От тази вода една зимна градина до къщата може да се изпълни с цветя и зеленина. Естествен завършек на този ресурсен  цикъл са възобновяемите енергийни източници.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?