Следвайте ни

Уникална рампа от метал краси Епископската базилика

Конструкцията стъпва на земята само на едно място, за да не нарани мозайките

viber icon

Невиждана в България голяма спираловидна рампа от метал бе изградена в източната част на Епископската базилика в Пловдив.

Тя е важна с естетиката си, но и с функцията си за проекта, уточняват от Фондация „Америка за България“. Чрез рампата се осъществява основната връзка за посетителите между двата етажа на базиликата.

Тя е широка почти 2 метра и е дълга близо 30 метра.

„Поради характера на обекта и наличието на археология, която заема почти цялата площ на партера, се налага рампата да „виси“, като стъпва на земята само на едно място.

Тя се явява основен архитектурен акцент в интериора на базиликата. Ще бъде видима и отвън през стъклената фасада”, уточни арх. Николай Трайков.

Формата и размерите на рампата са вдъхновени от геометрията на полукръглата апсида на базиликата от 4 век.

В празното пространство на спиралната рампа ще има висящи осветителни тела, които допълват цялостната композиция.

Ще бъде добавено и професионално озвучаване 

Под рампата се оформя пространство за прояви от различен характер като беседи, презентации, концерти. 

В момента работници завършват заварките по сложната метална конструкция. Подът ѝ ще е покрит с паркет, а парапетите ще са с hpl плоскости.

В страната досега не е завършван подобен архитектурен елемент. Големината на металната спирала и изискването тя да виси над пода с мозайките правят изпълнението ѝ изключително трудно.

По проекта работят фирма Зенит-2 с инж. Йордан Атанасов и инж. Костадин Палазов, както и екипът на Ателие ДУО от Пловдив.

От фондация „Америка за България” признават, че все още има доста довършителни работи, които не са никак лесни за изпълнение.

Освен уникалната спираловидна рампа на обекта се монтират специалните немски стъкла, които имат изолация между плоскостите си.

Те ще покриват цялата фасада и ще пропускат мека матова светлина. Изолацията ще спомага за запазването на енергията в голямото помещение през зимните месеци.

Поставят се и окачените тавани на долния етаж. За тях бе издигнато специално скеле, което трябва да пази уникалните мозайки.

За да не бъдат наранени при довършителните работи, част от тях са покрити с дебели плоскости от стиропор.На горния етаж половината от мозайките са поставени. 

Първоначално бе обявено, че датата за откриването на Епископската базилика ще е 26 септември. Сега от фондация „Америка за България” уточняват, че до края на другата седмица ще бъде обявен денят за това. Ще съобщят и програмата си от събития, свързани с обекта. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?