2374

Ударници: Най-много поскъпнаха жилищата в Кючука и "Кършияка"

През последните 10 години Пловдив претърпя изключително динамично икономическо развитие и ръст на доходите. Това доведе до повишаване в общия стандарт на града и сериозно развитие на жилищния пазар. Сделките тук се сключват както от местни жители, така и от чуждестранни граждани и българи от чужбина, показват данните на един от големите брокери "Адрес". 

Според анализа тристайните жилища в Пловдив все още доминират над двустайните, а малко над 30% от покупките се реализират с кредит, покриващ между 81 и 100 процента от крайната стойност на сделката.

Най-изгодно излиза да си купите жилище в квартал "Южен" - 943 евро на кв. м и „Кършияка” - 964 евро на кв. м. На север от река Марица обаче за година цените са скочили с 32 на сто. Подобно поскъпване има и на имотите в „Кючук Париж”, където квадратният метър стига 1019 евро - при 778 евро през 2021 г. Очаквано, най-скъпи все пак са жилищата в центъра, където за имот трябва да броите по 1178 евро на кв. м.

В обобщение - за под хилядарка на квадратен метър купувачите на нов дом имат шанс да се сдобият единствено в "Южен" и "Кършияка", но опциите съвсем не са много.

Новите заеми вече са с 0.3% по-висока лихва

Дилемата "да купя ли имот, или не" се усложнява и от растящите лихви по ипотечни заеми, а по-голяма част от имотите се купуват с помощта на банка. Въпреки плашещите прогнози засега лихвите по стари заеми не са помръднали от рекордно ниските си нива. Повишение обаче от началото на годината има при новоотпуснатите кредити и засега то е максимум с 0.3%, посочи кредитният консултант Тихомир Тошев. Така при средна лихва в последните месеци на 2022 г. от 2.5% сега вече договори се сключват на 2.8%. В цифри това означава, че при кредит от 150 000 лева, ако е бил договорен миналата година, вноската ще е 670 лева, а ако се изтегли сега, месечно ще плащаме 700 лева. Сметките са правени при срок на заема 25 години.

Взимаме от банката все по-големи суми

Заради необуздания ръст в цените на имотите кредитополучателите взимат все по-големи суми. Съответно или разчитат че ще могат винаги да връщат огромни месечни вноски, или използват максималния разрешен срок от 30 години, но така пък върната сума става твърде голяма. За първата половина от 2022 година средният размер на изтеглените ипотечни кредити достигна 150 хил. лв. За сравнение - през 2021 г. тази сума бе 124 хил. лв., а през 2020-а средният размер на ипотечните кредити е бил 108 хил. лв. 

И според статистиката на БНБ явен спад в интереса към ипотечните кредити няма. Дори за изминалата година обемът е нараснал с 10-15 процента. Това обаче важи на сто процента за 2022 г. Банковата ситуация в момента е малко по-особена заради растящите лихви на ЕЦБ, които вече рефлектираха върху новите кредитополучатели и у нас. Това може би ще забави кредитирането занапред. 

Процес на покачване на лихви има, но корекцията на лихвените нива не е толкова изразена както при финансовата криза от 2008-2009 г., отбеляза  Иван Стойков от портала "Моите пари".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
И има основателна причина защо в Кючука да са най-скъпи

И има основателна причина защо в Кючука да са най-скъпи

20.02.2023 | 18:22

Най-много хора на малка площ, значи ще е весело! Най-малко тревни площи, защото великите строителни предприемачи с благословията на общината, ги презастроиха, значи няма да щъкат гнусни буболечки около нас! Най-малко храсти и дръвчета, значи няма да има птички, няма да ни пеят, няма да ни будят рано сутрин, значи ще сме много спокойни без живата природа около нас и ще спим чак до обед! Най-много бездомни котки на глава на гражданин на Кючука, значи всичко около нас ще е вмирисано на котешка урина, която слава Богу лесно НЕ се измирисва, значи ще сме още по-щастливи, понеже липсващите птички и буболечки ще бъдат заместени от естествен аромат, напомнящ ни все пак за живата природа! Най-много домашни и бездомни кучета, които също взаимно се о`маркират едно друго, а също и почвата маркират, и по тротоарите никнат много хубави и привлекателни кучешки купчинки. Значи степента на щастието ни се покачва, отново се срещаме с дивата природа лице в лице, та чак дъх не можем да си поемем! Най-яките автобусни линии са в Кючука, значи се возим доволно и щастливо! В Кючука най-много НЕ достигат места за ясли и градини, значи урааааа - няма да работим и ще си гледаме с любов децата в къщи! Както и децата ще са щастливи, щото ще са около мама и тати! У нас в Кючука са най-хубавите и удобни улици и булеварди! Съвсем отговорно го казвам! Очакваме вече да надскочим земния трафик и да ни подготвят въздушни линии за модерни летателни градски машини за предвижване оттук дотам! Значи пак изпреварваме другите пловдивчани и сме още по-щастливи! Въздухът ни не е много чист и клубни стадиони си нямаме. Но ще направим референдум да детронираме кмета и ще искаме от новия кмет поне 3 клубни стадиона да направи в Кючука и въздуха да пречисти или поне да ни раздаде безплатни противогази. Затова, идвайте хора при нас. В Кючука е най-хубаво и всеки квадратен сантиметър си заслужава цената! Очакваме ви с нетърпение да станете част от нашия отбор!

Отговори
7 0
Ивайло Зъмтиков Гомнояда

Ивайло Зъмтиков Гомнояда

20.02.2023 | 16:02

Купувай, народе, че жилищата свършиха.

Отговори
6 0
Ива

Ива

20.02.2023 | 15:56

Цената на кв. метър в центъра гони 2000 евро, а в кварталите 1500 евро а ,може и повече. Търсят се жилища на зелено от строител и се продават парцели.

Отговори
4 1
Айше

Айше

20.02.2023 | 10:57

Тва не са жилища а коптори.Аз ква убав къща имам в маалата

Отговори
10 0
Кючук Парижанин

Кючук Парижанин

20.02.2023 | 10:49

Пашмаклии и кърджалии наводниха града

Отговори
18 2
Котка

Котка

20.02.2023 | 11:11

Жалко. Беше чудесно място с интересни, живописни хора. Сега наистина май става все по-зле.

Отговори
15 0

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?