Следвайте ни

Учредиха цифров иновационен хъб в строителството

Той е обвързан с европейския център, който ще следи за дигитализацията на сектора

viber icon

Все повече говорим за умни градове, индустрия, мрежи, но на първо място стои цифровизацията на сектора и въвеждане на цифровите процеси в проектирането, иновативни модели на управление по време на строителството. Ето защо дигитализацията и цифровият преход са ключови за бъдещето на строителството - това стана ясно по време на международната конференция на изложение Архитектурно-строителна седмица в столицата.

Темата, която събра експерти тази година, е „Кръгова икономика. Малките и средните предприятия в строителството в условията на зелен и дигитален преход“. Професионалният форум се провежда за 21-ви път в Интер Експо Център и събира представители на строителния сектор и компании от България и чужбина.

Цифров единен пазар

За да бъде изпълнен планът за кръговата икономика, трябва да се работи в посока към намаляване на въглеродните отпечатъци. „Все повече говорим за умни градове, индустрия, мрежи. На първо място стои цифровизацията на сектора и въвеждане на цифровите процеси в проектирането, иновативни модели на управление по време на строителството“, коментира  инж. Илиян Терзиев, председател на Камарата на строителите в България. Той отчете, че Камарата на строителите в България съвместно с представители на академичната и научната общност и водещи иновативни компании са учредили Европейски цифров и иновационен хъб в строителството. Цифровите иновационни хъбове ще играят важна роля в програмата “Европа за цифровите технологии”, за да стимулират правилното усвояване на изкуствения интелект, HPC и  мерките за киберсигурността от всички индустрии и публични организации в Европа. Плановете са цифровите иновационни хъбове да имат едновременно местно и европейско функциониране, а европейското измерение на тази инициатива ще бъде финансирано чрез субсидия от “Цифрова Европа”.

„В строителния процес се включват използването на различни суровини и преработка на много материали; генерираните строителни отпадъци надвишават други отпадъчни потоци. Затова е важно да работим и в посока

въвеждането на принципи на кръгова икономика

както в производството на нови и по-екологични строителни материали, така и в процеса на преработка на отпадъчните потоци и повторно използване на суровините“, смята председателят на КСБ. Той е категоричен, че амбицията на ЕС за изграждането на цифров единен пазар ще направи сектора по-силен и независим в постигането на целите за изграждането и въвеждането на умни технологии.

„Смятаме, че дигитализацията и цифровизацията е процес, който зависи от всички нас“, коментира  Марияна Хамънова - изпълнителен директор „CleanTech”. Тя уточни, че за България предстои да стартират активни стъпки към екологичната неутралност на строителния сектор, като специално е мястото на стартиращите компании - стартъпите. „Ние работим много сериозно върху т.нар. „трансфер на технологии“, който е свързан с комерсиализирането на иновациите и внедряването им в съвременното ежедневие“, каза още Хамънова.

Новата реалност е дигиталната трансформация

„Пандемичната обстановка сериозно обърка плановете на бизнеса, логиката, работата и перспективите“, отбеляза експертът Димитър Копаров, директор на Дирекция „Организационна политика“, Камара на строителите в България. Той подчерта, че във всеки сектор дигитализацията набира все по-голяма скорост. В тази посока ЕС предлага нова стратегия за растеж, която поставя COVID-19 като предпоставка за ускоряване на прехода.

 

Илиян Терзиев:

На дневен ред е зеленият цифров преход

„Несъмнено темата за зеления цифров преход добива все по-голямо значение в световен мащаб. Сектор „Строителство" е със стратегическо значение за икономиките и като такъв има сериозен потенциал за растеж. Преструктурирането на сектора е един от ключовите приоритети както в Европейския зелен пакт, така и в редица други стратегически програми, като вълната на саниране на сградния фонд в ЕС, цифрова Европа“, каза инж. Илиян Терзиев, председател на Камарата на строителите в България.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Коментари (1)

ssяя

ssяя

26.06.2021 | 16:04

Може ли да публикувате и превода на статията на български?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?