44

Ученици моделират мечтаната стая

Ден на вътрешната архитектура събра учители и ученици в традиционния празник на Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“. Инициативата стана повод възпитаниците на школото отново да покажат своите умения в моделирането на вътрешния дизайн на пространствата.  

Архитектурата е творчество, а интериорът е преди всичко удобство 

Той се изгражда, за да сумира в себе си част от материалните блага на нашето време и да направи битуването ни по-удобно. Ето защо темата на състезанието тази година е „Стаята на моите мечти“. А как трябва да изглежда тя, показаха Габриела Дуденова, Натали Господинова, Лина Тенчева, Николета Станчева, Дениа Донкова, Савина Атаян и Селен Демир.

Днес интериорът се създава от съчетанието на две творчески идеи. Едната принадлежи на специалистите и се ограничава в създаването на пространствата и вещите. Другата - на нас, обитателите, и се ограничава в съчетаването на завършени вече пространства и вещи, убедени са възпитаниците на професионалната гимназия.

Денят на вътрешната архитектура е събитие, което повече от десет години събира ведно най-креативните идеи на възпитаниците на школото. „Този ден е най-интересното време, защото точно тогава виждаме нашите ученици различни - одухотворени и устремени да се представят добре в конкурентна среда. В своите проекти те съчетават мечтата и въображението си с правилата за проектиране и обзавеждане на избрано от тях помещение - стаята на техните мечти. За всичко беше помислено - пространствени решения, функционални мебели, цветови решения на помещението, подовите настилки. Прецизно бяха подбрани дори най-подходящите аксесоари и осветление. Имаха мисъл дори за удобството на тези, които ще използват стаята“, разказа Маргарита Терзийска, учител по български език и литература в ПГВАД "Христо Ботев". Макети на проектираните стаи показваха всички решения в умален вид.

„Толкова е трудно и толкова много търпение и труд изисква да се направи макет на стаята с всички мебели и интериорни решения, които ученикът е взел! И друга изненада - тази стая може да се превърне от мечтана в реална - за целта нашите ученици бяха обиколили магазините и направили калкулация на всички мебели и материали, използвани в проектите“, разказа детайли по процеса водещата на събитието Емилия Живкова.

„Да тръгнеш от мечтата, 

да я реализираш, макар и на макет,

да успееш да защитиш проекта си, това е талант, новаторство, смелост и много труд. „Имам идея! Имам мечта!“ - това е най-ценното нещо, което можем да чуем от нашите ученици. Защото времето, в което живеем, ни научи да посягаме и да взимаме всичко наготово - да, това е лесна работа. Но когато идеята се превърне в реалност, тогава творецът е щастлив, а нашите деца са творци - истински. Показаха, че могат да мислят в нови, различни посоки, като споделиха с нас своите оригинални проекти. Всеки, преминал не само през ума, но и през сърцето“, каза пред „Марица“ г-жа Терзийска.

Събитието имаше и своята забавна част, не по-малко духовита. Трябваше да се начертае рамка за чертеж с таблица във формат А4 за време. Публиката подкрепяше своите фаворити и напрежението в залата се усещаше. Кога се съчетава приятното с полезното? Когато трябва да се направи… сандвич. Къде беше изненадата ли - единият отбор трябваше да нареже всички продукти в напречен разрез, а другият отбор - надлъжно. Мислите, че победителят е този, който свърши първи! Не! Спечели този, който е работил правилно, свършил е работата първи и си е изял сандвича. „Прекараното време беше новаторско, забавно, весело. В него учениците все повече опознават себе си и хората, с които учат, а ние, преподавателите - хората, които учим. Незабравимо е“, сподели в заключение г-жа Терзийска.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?