44

Учени от БАН: Високоякостна стомана прави строежите устойчиви на земетръс

Замяната на въглеродната стомана клас А с достатъчно количество високоякостна инструментална стомана клас В ще има забележителен ефект в  строителството - сградите у нас ще бъдат практически неразрушими от земетръси. Това предлага български екип от учени към БАН, ръководен от проф. дн Станимир Карапетков, зам.-ректор на Техническия университет в София.

Оттам допълват, че за още по-добър ефект в случая са необходими обща фундаментна плоча на сградите и поставяне на неопренови лагери в основата. „Тези лагери са рутинна технология от транспортното строителство и всички български мостове са с такива лагери“, уточняват от екипа на БАН. Според учените страната ни заслужава тази корекция на инфраструктурата и тогава трагедии като тази, която в момента се разиграва в Турция, никога повече няма да се случват.  

Позицията на учените има подкрепата и на арх. Венелин Кондов - българина, който участва пряко в изграждането на много от трасетата от метрополитена в Рим. Част от специалността му е изграждане на транспортна инфраструктура - включително съоръжения на подлези, жп, трамвайни линии, метрополитени, пристанища и летища.

„Сигурността и безопасността на всички граждански инфраструктури, включително жилищните сгради, трябва да е приоритет както на изследователите, така и на държавните институции. Италия, страната, в която живея от повече от 30 години, за съжаление, същ​о претърпя няколко земетресения през последните две десетилетия, със значителни щети - и материални, и човешки. Разработката на иновативни решения за устойчивост против земетресения е от голямо значение и не бива да се чака катастрофален епизод, за да се действа по въпроса“, категоричен е Кондов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?