Следвайте ни

Тютюневият град - втори кв. „Капана“ или място със собствена синергия

Проектантите на Общината пишат Специфични правила за зоната

viber icon

След 2019-а пловдивчани силно се надяваха да се сдобият с още една атрактивна зона - Тютюневия град. Все пак този район на града беше „употребен“ доста успешно при кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата.

Минаха обаче 4-5 години на празни обещания, а кварталът си остана същият - лоша настилка, изпочупени павета и сгради, „обвити“ в метални прегради. Минувачите покрай двата склада - на ул. „Одрин“ 8 и този при Сточна гара, всеки път се питат кога ли ще се срутят тези опасни сгради.

Докато гражданите се вълнуват за бъдещето на Тютюневия град, Експертният съвет за устройство на територията тепърва ще одобрява Специфични правила за строителството в зоната. Тези правила са в процес на изработване. Те се уточняват с разговори между Общината и собствениците на сградите, твърдят от местната управа. „Въпросът е да се изработи една обща концепция. Така ще е ясно къде, под каква форма и функция да става реновирането. Оттам нататък вече ще се планира подземната инфраструктура - канализация, елзахранване, кабелни и оптични мрежи - всичко да е съобразено с модерните изисквания на една обитаема среда. Едва след това ще се премине към възстановяване на настилките в цялата зона“, обясни за „Марица“ кметът на „Централен“ Георги Стаменов.

Идва ли времето на Тютюневия град?

Вероятно след приемането на новия общ устройствен план на Пловдив има някаква надежда. Стаменов обаче не е оптимист, че нещата ще се случат точно през следващата 2021 г. „На този етап, като проектобюджет, в район „Централен“ сме заложили средства за текущи ремонти по инфраструктурата. Разбира се, те могат да бъдат пренасочвани към Тютюневия град, в Стария град или на друго място в рамките на района. Само че проектът със Специфичните правила все още е на ранен етап. Нека първо се разработи цялата концепция за Тютюневия град и тогава ще планираме целево средства“, казва Георги Стаменов.

Част от инвестиционните намерения на собствениците за Тютюневите складове вече са ясни. Проектите са готови – частично или напълно, и документацията на повечето от тях чака заветното „Да“ в НИНКН и Министерството на културата.

Въпросът е да се намери балансът между бизнеса и защитниците на паметниците, съветват експерти. „И от двете страни има разбиране, че културното наследство на града трябва да бъде запазено. Виждам, че от страна на инвеститорите това е едно осъзнато решение, защото подобни сгради им дават една изключителна добавена стойност. Убеден съм, че всеки един от тях ще направи най-доброто, за да може духът на Тютюневия град да се съхрани в максимално автентичен вид и в бъдеще”, допълва кметът на “Централен”. Част от тези сгради са строени в периода 70-те и 80-те години на миналия век и те нямат защитен статут. Имат само промишлено предназначение и това създава възможност да бъдат премахнати в бъдеще.

Засега обаче е факт, че от години Тютюневото градче се оказа изцяло изоставено на грижите на собственици и наематели в зоната. „Ние се грижим за чистотата наоколо. Поставихме кошчета, няколко лампи, за да се вижда откъде минаваш вечер. Никой нищо не прави по озеленяването на улиците. От 3 години пишем молби да дойдат и да подкастрят дърветата - без резултат! - това разказва Валентин Драгнев. Собственикът на „Тотал спорт“, най-успешно работещия „тютюнев склад“ под тепетата, обаче е сигурен, че

има светлина в тунела.

„Три години Общината не позволяваше да тръгне проектът на EVN - един ековариант на отопление в зоната. От септември дружеството прокарва топлопровод по „Екзарх Йосиф“, в участъка от улица „Иван Вазов“ до улица „Г. М. Димитров“.

В бъдеще той ще обслужва както „Тотал спорт“, така и още 4-5 сгради по ул. „Г.М. Димитров“, обясни бизнесменът. И добавя: „Тютюневият град“ не е „Капана“! Няма смисъл да правим "кебапчийници", ресторанти и барове, пък били те и яка хипстария. Не че са лоши сами по себе си, напротив, но тук се иска нещо друго. Важното е да постигнем консенсус - да се запази общата визия и излъчване на квартала, с респект към наследството“.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Парата в свирката

Парата в свирката

18.12.2020 | 18:49

Тютюневия град е измислица за харчене на пари! Нищо ценно и "истореско" няма в тези хамбари. Ако толкова са пририталу - да оставят един като "музей". А другите - под ножа. Това наистина е апетитен терен и общината може и трябва добре да спечели. А сега е жива разруха.

Отговори
1 0
пари,пари....

пари,пари....

16.12.2020 | 15:32

Тютюневите складове , които са оставени на времето и природата заслужават да се съхранят . За разлика от днешните архитектурни " постижения " като Голямата базилика те са с красиви фасади , орнаменти .... Като гледам склада на " Одрин " вече е гора .

Отговори
5 3
Пенчев

Пенчев

16.12.2020 | 14:52

Браво на общината. Ако резултатът е същият, като социализирането на тютюневия град към Европейската столица, излагацията отново ще е пълна.

Отговори
8 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?