44
Следвайте ни

Trivium Centre - жилища с подово отопление в сърцето на Пловдив

Купувачите ползват непозната у нас услуга, наречена консиерж

viber icon

Бутикова сграда с името Trivium Centre е напът да „замени” култовия в миналото ресторант „Греми”. Локацията е в историческия център до един от ключовите булеварди на Пловдив - "Цар Борис III Обединител".

„В античността тук са живели аристократите, това е бил, така да се каже, „Residential” квартал​ът на града. Наблизо се пресичали главните улици cardo maximus и decumanus maximus ​- точно този факт ни подсказа името Trivium Centre (Trivium - на лат. кръстовище)”, обясняват от фирма „Миркал инвест“. Инвеститори в нея са братя Асенови, собствениците на „Хъс”, и Калин Ганев, предприемач, известен под тепетата с бутиковите си сгради в артквартала „Капана”. Проектанти са AVG Architects и Arch Cosnult ZG, основано от арх. Георги Стамболджиев и арх. Йовко Генов. Това е екип от млади и креативни архитекти с опит в инвестиционното проектиране, подсилен от утвърден инженерен състав във всички направления.

„Визията на сградата е модерна и строга. Тя кореспондира с духа на центъра на Пловдив, където има знакови постройки като Пощата и хотел "Тримонциум". В същото време това не е поредната жилищна сграда, а един различен и зелен проект“, твърдят от екипа. 

За целта цялата фасада е от естествен камък, с композитни панели на места 

Между тях се ситуират малки зелени ниши, които подчертават естетиката.

Основна е жилищната част - с 34 апартамента на 5 етажа, развита със самостоятелен вход. Всички жилища разполагат с индивидуално подово отопление и конвектори за охлаждане. В добавка френски прозорци осигуряват максималното им остъкляване, а слънцезащитни тенти ще улесняват живеещите дори в най-слънчевите дни от годината. Един от етажите е планиран за 4 офиса, със самостоятелен вход с асансьор, стълбищна клетка и рецепция.

В офисите ще се монтират рекуператори за пресен въздух. Сутеренът с подземен паркинг е на две нива с общо 43 паркоместа с вход от ул. "Петър Парчевич". Партерът е с два основни входа - за офисната и за жилищната част от югоизток по ул. "Парчевич", с 4 магазина откъм бул. "Цар Борис III Обединител" на запад и един апартамент с вход откъм ул. "Парчевич".

Малък парк облагородява триъгълника южно от сградата, където се оформя зелена площ с малък амфитеатър и водни огледала.

Апартаментите са обезпечени с гаражи и паркоместа на 100%, само че инвеститорите залагат още една екстра: готовност за зарядни станции за електроавтомобили, които вероятно след 10 години ще са най-масовият транспорт, предполагат от екипа.

Различното в този проект е, че за първи път в града на тепетата въвеждаме услугата консиерж, разказа за “Марица” Мирослав Стефанов, финансов анализатор към компанията. „Това е една непозната по нашите ширини услуга, която вече навлиза в живота ни. Това е нещо като професионален домоуправител, който ще работи на заплата в сградата и точно на него живеещите ще могат да доверят за всички задачи, които съпътстват ежедневието им: от намиране на надежден водопроводчик или електротехник до резервация на ресторант, организиране на куриерски пратки, химическо пране и други“, обясни Стефанов.

 

И древните имали подово 

Локацията на Trivium Centre по особен начин влиза в контакт с хилядолетната история на Пловдив. Близо година археолозите обследват подземните пластове, където разкриват антична сграда с пет помещения и подови настилки, както и части от древна улица. На запад под бул. "Цар Борис III Обединител" и на север под бившия ресторант "Даяна" е имало представително здание от 250 кв. м от ІІІ-ІV век. В две от петте разкрити помещения те откриват част от хипокауст (подово отопление). Открити са фрагмент със стилизиран мраморен орел, част от стъклен съд с човешка фигура и монети от Средновековието.

Специалистите казват, че най-ранната планова схема на това място остава непроменена векове наред и тя е с формата на правоъгълник в посока изток-запад. Особеното е, че двете улици cardo maximus и decumanus maximus се пресичали пред източния вход ​- точно там, където предстои да започне строежът на Trivium Centre. В миналото точно тук се събирали в едно търговският, административният и религиозният център на античния град - място за дебати и празници в близост до Форума, Одеона, градската библиотека и Епископската базилика. 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Да бе

Да бе

03.11.2021 | 19:56

"Апартаментите са обезпечени с гаражи и паркоместа на 100%, с " Едно паркомясто на един апартамент.... Тва са некви норми от преди 30 Години. Поне по 1.5 трябва да бъде. Щот много хора имат и служебни и лични автомобили.... Даже в днешно време 1.5 е малко.... Две требе да е!!!

Отговори
2 0
Каква е тази странна интерпетация!?

Каква е тази странна интерпетация!?

03.11.2021 | 15:53

И какво точно се случва с археологията отдолу!?!?!?!?!?

Отговори
2 0
Е как какво...

Е как какво...

03.11.2021 | 19:51

Както с много други парцели в центъра на Пловдив... Копае се нощем и се изхвърля незнайно къде!!! Така е по тези земи, нима не разбра!!!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?