44

Три гилдии на бунт срещу промените в ЗУТ

Гилдиите на строители, инженери и архитекти се обединиха в остра реакция срещу последните изменения в Закона за устройство на територията (ЗУТ).  Промените бяха приети от Комисията по регионално развитие, благоустройство и местно самоуправление в парламента на заседание на 12 юли. 

 

Специалистите от строителния бранш обаче алармират, че „така предложените текстове предполагат възможност на неограничен кръг граждани като „заинтересовани лица" да могат да обжалват строителни разрешения за на практика всеки строителен обект, както и на обектите с разрешение за ползване или такива, за които предстои издаване на разрешение за ползване". Това може да блокира инвестиционния и строителния процес и да забави с години някои проекти, предупреждават от КСБ, НАСП и БААИК.

От Камарата на строителите в България твърдят, че предложените промени в ЗУТ дават възможност „заинтересовани лица" да злоупотребяват с права. Така има опасност да се блокира реализацията на важните инфраструктурни проекти, както и на всяко инвестиционно намерение. Освен това се нарушават основни принципи в правото за справедливост в обществените отношения и стабилност на административните актове, твърдят строителите. В тяхната позиция четем: „КСБ категорично се противопоставя на приетите от КРРБМС промени, с които, прикривайки реалните мотиви на вносителите, зад Конвенцията за достъп до информация, участие на обществеността в процеса на взимане на решения и достъп до правосъдие по въпроси на околната среда, т.нар. Орхуска конвенция, на практика се предоставя възможност на неограничен кръг НПО и граждани, като „заинтересовани лица“ по конвенцията,  да могат да обжалват строителни разрешения за всеки обект - от къща до магистрала.

 Нещо повече, приетите предложения засягат и обекти с разрешение за ползване или такива пред разрешение за ползване. Това отваря широко поле за блокиране на реализацията на важните инфраструктурни проекти и на всяко инвестиционно намерение. В изявлението на строителите още се казва, че "основната функция на законодателната власт е да регулира обществените отношения по справедлив начин, така че да бъде запазен балансът в обществото. С предложените промени, приети в Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, тази основна цел на законодателната власт е нарушена.

При липса на стабилност на административните актове (каквито са разрешенията за строеж и разрешенията за ползване) основните принципи на регулиране на обществените отношения ще бъдат нарушени. Нещо повече, направените предложения са разглеждани и гласувани в Комисията, без да са преминали през задължителното обществено обсъждане. Изправени сме пред ситуация, в която вносителите на предложенията сами нарушават нормите, които предлагат да бъдат въведени". В заключение КСБ счита, че приетите от парламентарната КРРБМС промени в ЗУТ поставят под сериозен риск инвестиционната дейност в страната, създават предпоставки за непредвидими по мащаб щети на бизнеса, както и ще доведат до увреждане на обществения интерес. Всяко инвестиционно намерение - от най-дребното до най-мащабното - ще може да бъде атакувано и спряно от „заинтересовани“ лица и организации. Потърпевши от това решение, взето с 6 срещу 4 гласа при само 10 присъствали от общо 18 членове на парламентарната комисия, ще са всички български граждани. Те ще бъдат лишени от модерна инфраструктура и европейско качество на живот, както и ще бъде поставен под риск цялостният инвестиционен процес. Това ли е целта, питат строителите. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Жалка и грозна идея

Жалка и грозна идея

30.07.2022 | 10:17

Пълно безумие. Хората ще стигнат до убийства с това всеки да може да жалва строително разрешение. Ще насадят още повече омраза сред хората.

Отговори
2 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?