Следвайте ни

Три галерии по света, които станаха шедьоври

Никой вече не строи артзали във формата на кашон

Три сгради за художествени галерии станаха обект на ласкави оценки през последната година. Всички те въплъщават философия, която ги прави невероятни.

И нито една от тях не е обикновен паралелепипед, както се получи в Пловдив. Ето как трябва да изглежда проектът за една галерия, за да пишат за него по света.

Наскоро канадският град Едмънтън откри новата си галерия. Тя е дело на архитекта Рандал Стаут. Всички определят сградата като „драматична”.

Тя е първата подобна конструкция в провинция Албърта от десетилетия насам. Също като в Пловдив, тя е на мястото на старата градска галерия. Струва 88 милиона долара. 12 000 души пуснаха видео с нея през първите 5 дни след откриването й.

Новата галерия във Ванкувър Herzog & De Meuron показа проекта си, върху който се работи от 2015 година. Общата й застроена площ е около 30 000 квадратни метра.

Тя трябва да служи освен като място за изложби, и като център за обучение по изкуство. Целта е мястото да се превърне в международен хъб за изкуство.

Другата идея е да е интересно за посетители от всички възрасти.

В Мексико Сити милиардерът Карлос Слим осигури средствата за музея Сумая. Сградата е футуристична и сложната й форма е постигната с монтирането на 28 стоманени колони.

Те са с различен диаметър и кривина. Изпълнител на тази шеметна сграда е фирмата Фернандо Ромеро Ентърпрайс.

Музеят Сумая е построен на мястото на стара индустриална зона от 40-те години на миналия век, която сега преживява ренесанс. 

Росен Саръмов

Репортер - екип "общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?