1939

Треска за небостъргачи вече и в Пловдив

Какво е 21-ви век без стъклените небостъргачи? От Ню Йорк до Москва и Истанбул блестящите кули, покрити със стъклени панели, вече затъмняват хоризонта на световните мегаполиси. На първо място те са символ на прогреса, но не само. Всъщност високите сгради все повече ще се налагат като едно практично решение за гъстонаселените градове по света.  

И макар че Пловдив трудно може да влезе в кожата на един типичен мегаполис, по всичко личи, че интересът към лъскавите фасади вече се усеща под тепетата. И докато предприемачите още пресмятат дали да се заемат с подобно рисково вложение, урбанистите запретнаха  ръкави и посочиха мястото им. Вече е ясно къде ще са високите бъдещи сгради на Пловдив.  

Като най-подходяща зона се приемат северните крайни територии на бързо развиващия се Пловдив - тези, които имат лeceн дocтъп oт магистрала „Tpaкия“. Тази перспектива вече е заложена от авторите на актуализирания Общ устройствен план (ОУП). „Зоните на по-интензивно застрояване за град като Пловдив трябва да се търсят по входно-изходните артерии ​- в северните крайни територии, които имат лесен достъп от АМ „Тракия“,  откъдето ще минава бъдещата връзка с летището“, коментира пред „Марица“ и главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов. Така бъдещите нeбocтъpгaчи могат да се появят мeждy Кapлoвcкo и Гoлямoкoнapcкo шoce, както и в района на „Захарна фабрика“, където и в момента има актуални планове на няколко мощни компании. Друга интересна локация, която има перспектива, са терените от северния бряг на река Марица, в посока Пазарджик. Става въпрос за терените до магазин "Алати" и спортната зала на Пловдивския университет на бул. „България“.  

Първият опит за небостъргач  претърпя фиаско преди 5 години 

Тогава ливанец със сериозен бизнес обяви намерението си да построи две кули от 95 и от 130 метра в свободния парцел до едно от големите кръстовища в квартал „Тракия”, точно до магазина на "Декатлон" и Lidl. За проекта разказаха от Архитектурно дизайнерско студио на арх. Георги Стоянов, което работеше по концепцията на ливанците от "Раби Брейди Архитектс". Те разкриха намеренията на предприемача, който все още проучваше какви височини и обеми са най-подходящи за терена. Работното име на комплекса, който така и не се случи до този момент, бе „Тракия скай“.

Сега наред е Кристалният град върху мястото на бившата Захарна фабрика

Така се нарича футуристичният миниград „Crystal Towers", който ще има осем 75-метрови кули. Той е проект на инвеститорите от PIMK Build, който ще се появи на северния бряг на река Марица  върху 65 дка. Проектантът арх. Веселин Русев избира кристалната cтpyктypa, която да се превърне в своеобразен портал към най-стария жив град в Европа. На последните етажи ще бъдат разположени пентхауси, всеки от които ще бъде 600 кв.м и с тераса на покрива. 

Високите кули са коз в битката срещу замърсяването

Според архитекти високите сгради навсякъде по света са символ на престиж, но освен това те са ценни недвижими имоти. Те имат място в градската среда и въпрос на време е да започнат да се появяват и в Пловдив - един бързо развиващ се център със своите индустриални зони. Днес границите на града се увеличават с всеки изминал ден поради растящата миграция от по-малки населени места. С всичко това обаче расте и отговорността ни да смекчим отпечатъка на цивилизацията, т.е. да намалим последствията от урбанизацията и вредните въздействия върху природата от човешките дейности. И точно тук е ролята на небостъргачите, сгради, които се развиват по вертикала. И печелят битката с недостига на терени, която рано или късно е проблем за всеки интензивно застрояван град като Пловдив. 

Пловдивчани явно съвсем не от днес мислят в тази посока. Построен още в годините на соца, парк-хотел "Санкт Петербург" със своите 103 метра се нарежда сред най-високите сгради не само в града, но и в цяла България. С височина от едва 55 метра, хотел „Марица", срещу Панаирното градче, също стърчи. Догонва го емблематичният SPS хотел. Той е висок 50 метра и е на 16 етажа, като те маркират източната част на града. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
32 коментара
УМЕН

УМЕН

13.08.2022 | 22:53

Тенденцията е Пловдив да стане 1или 2 милионен град така че всякакви отрицателни коментари от хора които не са Българи и се опитват да пречат на развитието на града с подобни изказвания че са против нямат гласност явно вие затова сте дошли навремето в града да пречите на развитието му просто не си правете труда няма смисъл града ще се развива и без вашите изказвания просто приемете реалноста.......

Отговори
3 1
Умният,

Умният,

15.08.2022 | 11:09

НЕ манипулирай хората!!! Кой/ кога/ е дошъл в Пловдив НЯМА значение. И твоите деди или техните деди все някога отнякъде са дошли. Всеки жител на община, плащащ данъци има право на мнение, а общината е длъжна да се вслушва в мнението на хората!!! Затова си има избори. Като едни се правят на "много умни", точно като теб, си избираме други. Ако и те са "умници", идват следващите. След което идва наказателен вот за всички "умници" и референдум за смяна формата на държавно управление (с референдуми по всички важни държавни въпроси, което ще изключи категорично възможността прокарването на подобни екзотични идеи като небостъргачи в един град, който и без това се пръска по шевовете от блок до блок, от липсата на околна среда. В същото време има изключително много необитаеми от години жилища. Излиза, че на някого му се ще ВСЕ да се строи, нон стоп да се строи, ЗАЩО ли?) Относно небостъргачите: строят се в мегаполиси (а не по полянки като пловдивските), защото там има свръх концентрация на население и специалисти; представителства на концерни, световни финансови институции, фондации, фирми, корпорации. Мястото за небостъргачите се подбира така че, да НЕ пречи на качеството на живот на останалото население и на възможността за възстановяването на околната среда! Материалите за строежа на небостъргачите също се различни. В България чак свръх концентрация на население НЯМА. Напротив, има намаляване населението. Пред демографска катастрофа сме! Пловдив мегаполис!?!?!? Смях! Смях! И мизерия!!! По високите етажи (примерно 5-ти етаж) и сега вече водата е с намалял дебит. Липсва естествена аерация на въздуха. Липсва изобщо чист въздух. Липсва зеленият пояс, трева, дървета. Спрете да пишете платени глупости. Народът НЕ е толкова прост, колкото ви се иска!!!

Отговори
1 2
УМЕН

УМЕН

16.08.2022 | 22:00

Вие явно не живеете в реалния свят колкото и да сте против строежите в града нито вие нито наказателния ви отряд но това беше през комунизма с отрядите но това е друга тема явно незнаете че в чужбина живеят 3-милиона Българи и всички искат да върнат сънародниците ни в родината си къде ще живеят мислил ли си ясно е че няма да се върнат на село а ще дойдат в СОФИЯ ИЛИ ПЛОВДИВ защото близките 40-сет или 50 години след климатичните промени и след повишаването на световния океан ще се повиши с 60-метра и БУРГАС И ВАРНА ще бъдат залети от водата къде си мислите че ще отидат жителите това което се строи е за всички тях но вие това не го разбирате.......

Отговори
1 0
Иванова

Иванова

24.08.2022 | 08:26

Пишете грамотно, защото не се разбира изказването ви. Колкото до застрояването, то е факт, който ни лишава от пространство. "Кулите", които се строят до брега на Марица са неуместни, точно там, защото има подпочвени води. Ако се вдигне нивото на реката, не се знае какво ще се случи с основите на сградите.

Отговори
0 0
УМЕН

УМЕН

12.08.2022 | 00:28

Много правилно правите че ще строите небостъргачи не слушайте тези пигмеи където са против като не им харесва да си купят къщи на село там няма кой да им пречи даже и тези коптори малките три етажни блокчета срещу захарна фабрика и тях да ги бутнете и там да построите високи згради те грозят красивия град на колко години са тия згради махнете ги търговиите на брезовско шосе също да ги махнете тяхното място е до магистралата и до село труд града трябва да се развива и да става красив всички други коментари на пигмеи които казват обратното нямат смисъл......

Отговори
1 5
Това платена реклама

Това платена реклама

13.08.2022 | 16:08

на строителните инвеститори ли е? Много пошло изпълнение!!!

Отговори
2 3
Фен на високите сгради

Фен на високите сгради

11.08.2022 | 12:01

Добре направените високи сгради са красиви и радват окото и пейзажа. Те са нещо различно от един скучен нисък сив град застроен до 21 метра - град за архитектурни пигмеи.

Отговори
6 3
Реклама!

Реклама!

13.08.2022 | 16:09

Реклама! Явно хунтата е впрегната агресивно да ни внушава да приемем мълчаливо мераците им да строят до Марс!

Отговори
1 2
Бай Вълчо

Бай Вълчо

10.08.2022 | 21:41

Специалитета на този строител е бонус басейн в подземието. Успех на печелившите.

Отговори
3 0
QuartierGeneral

QuartierGeneral

10.08.2022 | 18:26

Статията внушава, че небостъргачите ще повишат качеството на живот в града …

Отговори
3 3
Льо Корбюзие

Льо Корбюзие

10.08.2022 | 16:46

Спокойно , пловдивчани , на колко такива лъскави картинки сме се нагледали във в. " Марица" през годините!Имам чувството , че някои журналисти от този вестник си докарват добри хонорари с този вид реклама! Сигурен съм , че този "Манхатън", дори да бъде построен, изобщо няма да изглежда по този начин!

Отговори
7 3
С реклама

С реклама

10.08.2022 | 18:38

си докарват само жълти стотинки. Политическото гъзоолизване и лайнометство са истинските стихии на псевдожурналистите, наместили се във вестник Марица, основан със съвсем различна цел от Христо Г.Данов на времето!

Отговори
7 1
Серсеми много!

Серсеми много!

13.08.2022 | 16:11

Все ще има мераклии да си говорят с птиците и прелитащите самолети! Важното е да обработим идеологически стадото, а после то само ще потегли към кулите!

Отговори
0 0
Думата "журналисти" е силно неуместна в случая.

Думата "журналисти" е силно неуместна в случая.

13.08.2022 | 16:14

Защото в представянето на повечето автори на статии, ЛИПСВА думичката "журналист". Завършил ..., Направил ... Но липсва потвърждението, че действително е завършил журналистика.

Отговори
1 1
ГЪДЮ

ГЪДЮ

10.08.2022 | 16:08

ОЩЕ НЕЩО-ВИЖТЕ НА КАКВО МЯЗА ЧЕРНОМОРИЕТО С БЕТОНА И В КАКВО ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ ПЛОВДИВ АКО ПОЧНАТ ДА ПРОЕКТИРАТ И СТРОЯТ НЕБОСТЪРГАЧИ.

Отговори
10 1
Видно е, че няма да е "ако ни..."

Видно е, че няма да е "ако ни..."

13.08.2022 | 16:19

След като за 3 дни ни заливат с няколко материала на тази тема, няма да е "ако", ами направо ще строят небостъргачите. Нека не се заблуждаваме. Ако в ОУП на Пловдив е заложено в определен район на града да никнат небостъргачи, значи ще поникнат. И то скоро, и то много на брой. Просто не купувайте жилища в тези райони, защото след 1-2 години ще се озовете сред хора от небостъргачи. ОУП трябва да е качен на сайта на общината. По него и по легендата към него търсите вашият район за какво строителство е предвиден.

Отговори
1 0
ГЪДЮ

ГЪДЮ

10.08.2022 | 16:04

ЧАРЪТ НА ПЛОВДИВ КАТО ЦЯЛО Е ДА Е НИСЪК,РАЗЛИЧЕН ОТ ОСТАНАЛИТЕ Т.Н. МЕГАПОЛИСИ,ЗА ДА СЕ ВИЖДАТ ТЕПЕТАТА,РОДОПИТЕ,СРЕДНА ГОРА И СТАРА ПЛАНИНА-ДАДЕНОСТИ ОТ БОГА!!!ВИЖТЕ НА КАКВО МЯЗА БУЛ."РУСКИ" С МОЛА НА МЯСТОТО НА МАРКОВО ТЕПЕ-ЗАКРИВА ВСИЧКО, ЗАЕДНО С МВР БЛОКА СТРОЕН НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ В РУСКИ СТИЛ ПРЕДИ 60-65 ГОДИНИ.ИМАШЕ И КОРУМПИРАНИ УМНИЦИ,КОИТО ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ ИСКАХА ДА СЕКАТ ДЪРВЕТАТА ПО "РУСКИ". СЕГА ИСКАТ ДА СТРОЯТ НЕБОСТЪРГАЧИ...

Отговори
10 2
Каквото и да казваш ти, аз, останалите,

Каквото и да казваш ти, аз, останалите,

13.08.2022 | 16:22

жребият е хвърлен и Рубикон ще бъде преминат! Нищо не е случайно. Тези статии са "успокоителният медикамент", който предварително трябва да вземем за да не получим шок при започване на строежите.

Отговори
2 0
кършияка

кършияка

10.08.2022 | 14:03

Кършияка беше един от хубавите квартали на Пловдив с това отвратително безумие ще се превърне в гето

Отговори
15 3
Айше

Айше

10.08.2022 | 13:37

Аз си купя в наргача

Отговори
6 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?