46

Треска в зелено: Гората настъпва към градовете СНИМКИ

Градската архитектура е подчинена изцяло на идеята за повече природа в домовете ни 

В продължение на хилядолетия човекът живее в конфликт с природата, като завзема за своите дейности все нови и нови територии. Сега обаче трендът се обръща - времето на бясната урбанизация е отминало безвъзвратно, а природата е напът да си върне отнетото. В последните години градската архитектура е подчинена изцяло на идеята за повече природа в мегаполисите и домовете ни. В резултат зелените сгради печелят всички актуални награди за дизайн. 

Urban Forest е обвита с 550 дървета и 25 000 растения

С фасада фина и подредена като в ботаническа градина, тази сграда-гора ще бъде построена в Бризбейн, третия по големина град в Австралия.

Сградата разполага с 20 етажа, където се разполагат 194 апартамента, всички надарени с пищни вертикални градински балкони, издават в аванс архитектите от Koichi Takada Architects. Студиото се старае да лансира идеята за по-„жив“ дизайн при проектирането и изграждането на големите сгради в градските центрове. „Градска гора“ е замислена като най-зелената жилищна сграда в света. Тя дори се е прицелила в 6-звезден рейтинг Green Star. 

Вертикалните градини са предназначени да създават сянка и естествена топло- и слънчева изолация за обитателите на апартаментите. На приземното ниво сградата е засадена голяма градина с пътеки, създавайки нещо като проходима ботаническа градина за жителите и минувачите. В зависимост от видовете растения, интегрирани в окончателния дизайн, Urban Forest може да изглежда като всичко - от фино изрязано дърво бонзай с вълнообразни, но спретнати балкони, обгръщащи сградата от всяка страна, до нещо повече като обраслите храмове в джунглата на Камбоджа.

Общото пространство на покрива разполага с плувен басейн

и други пространства, където обитателите на зеления билдинг ще могат да се събират. А долу информационен център във фоайето ще представя подробности за дизайна на сградата и за растителното й биоразнообразие.

 Целта на проекта е да възроди идеята за общност и да формира „дишащи пространства“ за социално взаимодействие. За целта всеки балкон е проектиран така, че да има малко по-различна форма или размер от този до него. Това има не само естетична функция, но касае и проветрението, и светлината за растенията.

В Милано вдигнаха парк върху 100-годишна железница

Стар железопътен парк в сърцето на Милано се трансформира в прекрасен градски парк.

„Parco Romana“ е проект за преустройство в квартала Порта Романа в италианския град. Местният 100-годишен железопътен парк е напът да се превърне от западнало градско пространство, което е разделено от железопътната линия, в модерен и зелен оазис, свързващ отново околните квартали със смесено предназначение. Висящата гора, която ще бъде изградена върху съществуваща железопътна инфраструктура, включва стотици дървета, надвиснали над пешеходни пътеки. Влажна зона и гориста местност, интегрирана с обществени градини, ще се движат покрай някогашните коловози на нивото на земята.

Международният екип зад проекта включва OUTCOMIST, Diller Scofidio + Renfro, PLP Architecture, Carlo Ratti Associati и Arup. Те спечелиха конкурс с дизайна си, изпреварвайки 46 други отбора, представляващи близо 330 студия.

Небостъргач пречиства въздуха

Небостъргач, който може да пречиства въздуха около себе си, са проектирали амбициозни екоархитекти. Сградата е с модерен дизайн, много стъкло и изобилие от зеленина. Тя ще бъде построена от екологично чисти материали: конопобетон, дървен материал и биобетон - очаква се те да намалят въглеродното въздействие на строителството с 50%, в сравнение с традиционните бетон и стомана.

Концептуалният проект е наречен „Градска секвоя“ (Urban Sequoia). Създаден е по повод конференция на ООН COP26 за изменението на климата в Шотландия. Зад смелата идея стоят архитектите от Skidmore, Owings & Merrill (SOM).

Трева покри дом за възрастни в Сингапур

"Адмиралтейство Кампунг“ в Сингапур - дом за пенсионери, бе обявен за Сграда на годината на Световния фестивал на архитектурата (WAF). Замислен като „вертикално селище“, проектът бе оприличен от съдиите на WAF на „клуб-сандвич“ заради многослойния си дизайн.

Сградата се отличава с огромния си зелен покрив, чиято площ се равнява на 100% от жилищната площ на мега комплекса и подкрепя развитието на градското биоразнообразие. Проектиран от местното архитектурно студио WOHA, „Адмиралтейство Кампунг“ има за цел да посрещне адекватно нуждите на възрастните хора в безопасна и зелена среда. Намира се на площ от 0,9 хектара, която преди това е била запустял терен между жилищни сгради.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?