Следвайте ни

Трансформациите на една панелка в "Тракия" СНИМКИ

viber icon

Жилището не е просто имот с четири стени и прозорци. Пространството, в което живеем, малко или много влияе на мисленето ни. А зад всяко пространство има някаква чисто човешка история, но когато в нея водеща е любовта, домът винаги е различен!

Това твърдят Олимпия и Емил Желязкови, семейство дизайнери, обединени в студио “Apartment 101”.

Преди десетина години младото семейство си купува малък апартамент в ЖР „Тракия”. Апартаментът се оказва с добро разположение и тогава двамата се замислят как да го направят по-интересен. „По това време все още не се занимавахме с интериорен дизайн. Завършил съм живопис и се занимавам с графичен дизайн, но се оказа, че нещата са доста свързани”, казва Емил.

Тръгват, без да имат проект, но идеите са в главите им. Трансформациите в жилището продължават почти две години. Сменят концепциите си в движение, но в крайна сметка резултатът е впечатляващ. Блокът, в който живеят Емил и Олимпия, е стара панелка от времето на соца. Вътре в жилището първото нещо, което впечатлява, са

голите тухли по стените.

„Бяха ни идея от самото начало. Като малък харесвах тапетите на тухли. После осъзнах колко са ужасни, но в същото време реших да остана верен на тази идея - така внесохме истински тухли в този панел”, спомня си Емил.

Тухлите са част от стара изоставена къща, намерили ги чрез обява. Ниската маса е сред първите предмети, които влизат в този дом. Това беше нашата маса за вечеря. В началото нямаше дори къде да се седне. Имахме само едни възглавнички, нахвърлени по земята, но тези неудобства бяха без значение за нас - най-важното беше, че живеем заедно и самостоятелно.

Още когато се нанасят, премахват стените. Така в жилището остава само подът, рискуват и го правят с циментова замазка с полиуретанов лак отгоре.

Това е под, който позволява акценти,

понеже изглежда семпло. Така на фона му се открояват повече детайли. Голяма част от детайлите са от различни места в България и извън границите й. Всеки предмет е зареден с емоция - като часовника, който са си донесли от Солун, свещникът в спалнята пък е от сватбата им.

В интериора им има и черна лампа - малко счупена, за съжаление, но пък много скъпа и за двамата. И още картината на стената, която е подарък от кумовете им и в нея са вплетени лицата на всичките им приятели.

Двамата са с различни професии,

Емил е художник, а Олимпия - хидроинженер. Тази дама обаче започва да се занимава с интериор веднага след като завършва.

„Единственият язовир, който съм „построила”, е свързан с дипломната ми работа. Инженерната работа не ме увлече, но пък развих специфично мислене и то ми помага в проектите - в конструктивните решения и детайлите, както и при мебелите. „Философията” на един интериор за нас се базира на схващането, че едно пространство трябва да стои завършено дори без мебели. Подовете, стените и таваните са 50% от интериора. Голяма обаче е и ролята на светлината, която влиза във вътрешните пространства”, казва дизайнерката.

Романтиката е в преминаващите влакове

„Спокойно можем да кажем, че ако има нещо, което ни е любимо в апартамента, това е гледката. Вещите също са важни, но гледката е водеща. Природата и влаковете, които преминават - това е кулминацията на всяка наша вечер”, казват на финала двамата.

Снимки: Casaviva

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?