Следвайте ни

"Тракия" балансира между новото строителство и зелените площи

viber icon

Нова детска градина за малчуганите от ЖР „Тракия“ обещава да вдигне инвеститорът на мегакомплекса край Лаута. Това съобщи ексклузивно за „Марица“ кметът на района Костадин Димитров след своя среща с представители на фирма „Ес Джи Инвест-1" ЕАД.  

Става дума за „Rеsidеntiаl Pаrk Plоvdiv“ - този своеобразен „град в града“, който включва 60 сгради. Теренът му с площ 137 дка, вече се разчиства между бул. „Ocвoбoждeниe" - oт кръcтoвищeтo му c ул. „Княз Бoриc I" дo ул. „Пeньo Пeнeв" в район „Тракия“. Това са близо 6000 нови жилища в най-младия квартал на Пловдив. „Освен зелените площи, алеи за разходка и зони за релакс, новите инвеститори вече имат визията и за подобни вложения - детските градини, ясли и училища са неизменна част от образователната инфраструктура на всеки район в града“, подчерта кметът. 

Частните жилищни инвестиции в район „Тракия“ вървят в колаборация с три значими инвестиции, а именно: с новия Цeнтъp за върхови технологии, който се строи в тepeн oт 23 дкa, близo дo 99 блoк нa кpъcтoвищeтo нa „Kняз Бopиc" c „Цap Cимeoн". Тук можем да добавим още трезора на БНБ на един от изходите на града и голямата спорна база за детско-юношеската школа на „Локомотив Пловдив“. „Жителите на „Тракия“ реагират на увеличаващото се РЗП, но когато терените са частни, не е в правомощията на кмета на един район да спира новите инвестиции. Това, което можем да направим, е да проведем разумните разговори с инвеститорите и да ги убедим, че в техните ръце е да подобрят микроклимата в района“, каза К. Димитров.

Самият той приема присърце грижата за парковете в района. 

Най-големият от тях - „Лаута”, който е над 400 декара, през последните години беше разширен с още почти 80 декара. „Поддържането на парка става с всекидневни усилия. Успяхме да изградим много атракции, като зоната с барбекютата, беседки, спортни площадки, монтирани са 8 пейки от инициативата „Пейка с послание”. Засадихме повече от 2100 нови дръвчета. Отново тук е и най-голямата досега в града детска площадка с площ от 1260 кв. метра. Тя се намира също в парк „Лаута“, в близост до кръстовището на ул. „Проф. Цветан Лазаров“ и бул. „Санкт Петербург“. Тук, в т. нар. приключенска зона, има въжена пирамида и съоръжение за катерене, тип тролей, припомни кметът.  

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

УМЕН

УМЕН

19.05.2021 | 21:56

Какво ревете ве Тракийски селяни вие много бързо забравихте от къде дойдехте а сега сте против новите собственици на жилища просто вас вие яд че вие живеете в стари панелки заедно с плъховете и хлебарките за ваше сведение колкото жители има Пловдив толкова може да се съберат само в Тракия.....

Отговори
5 6
Пловдивчанин

Пловдивчанин

19.05.2021 | 12:43

Ей тоя се разработи, за 8 години колко построи? Защото в Южен, една се довършва, втора започва и трета е обявена! За година и половина - две. Само че, в Южен не обичат да се хвалят.

Отговори
6 2
Гост

Гост

19.05.2021 | 14:17

Гледай на тази статия като защита на Инвеститора от страна на Кмета, защото хич не се долюбва от Тракиици този Мегаселски комплекс. Съмняват ме следните думи "... новите инвеститори вече имат визията и за подобни вложения - детските градини, ясли и училища са неизменна част от образователната инфраструктура на всеки район в града“, подчерта кметът". Едно е да имаш ВИЗИЯ, друго е да е част от проекта. Друга тема е изобщо завършването на целия този частен проект. В България паметници на строителството - колкото искаш. Започнат комплекс - взети големите кредити или излъгани собственици "на зелено", изпрани парите и хайде фалит на фирмата.

Отговори
10 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?