Следвайте ни

Топ компания: Силният интерес към логистични имоти се запазва

viber icon

Пазарът на инвестиционни имоти в България през 2021 г. се очаква да продължи да бъде доминиран от местни инвеститори, тенденция, започнала през втората половина на 2020 г. Това показва доклад на Colliers, една от водещите агенции на пазара на имоти у нас.

В краткосрочен план се прогнозира лек ръст на нивата на възвръщаемост в отделни сегменти, освен при индустриалните площи, въпреки очаквания контекст на по-големи обеми свободни площи. Банките ще продължат да финансират проекти с по-консервативни условия спрямо март 2020 г. и с по-голям дял самоучастие от страна на инвеститора. Все още мнозинството кредитополучатели не са се възползвали от мораториум върху плащанията по кредити. Допълнително влошаване на условията от банките не се очаква. Силният интерес към логистичните имоти ще продължи, като се очаква по-често използване на стратегии за продажба и обратно наемане на имота. Офис пазарът постепенно ще се върне към нормалното, но очакваният ръст на хибридния модел работа и работа от разстояние ще насочи инвеститорите към по-висококачествени активи и комуникативни локации.

Общата стойност на сключените сдeлки през втората половина на 2020 г. е почти 90 млн. евро, а за цялата година - 292 млн. евро. 26% от този обем се дължи на сделки с офиси, други 26% - парцели за строеж, следвани от търговски площи (20%), хотели (17%), индустриални площи (10%) и други (1%).

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?