44

Тестват домове от гъби за живот на Марс

Когато хората колонизират Луната и Марс, те ще живеят в домове, отгледани от гъби. Тази екстравагантна идея разработва американската архитектурна фирма „Red House“, която работи с НАСА и Центъра за битове и атоми на Масачузетския технологичен институт (MIT). 

Новите биодомове в Космоса са направени от живи организми. При тестовете, които се провеждат на Земята, като строителен материал се използват гъби. Учените смесват отпадъчната биомаса от прословутия „нападателски храст“ на Намибия - инвазивен вид, който източва подпочвените води, карайки плодородните райони да се превърнат в пустини - с мицел, чиято структура е подземна мрежа от свързващи влакна. Целта е да се създаде храна и в този случай - устойчив строителен материал, който според изследвания е по-здрав от бетона.

"Мицелът има уникални свойства, които действат като лепило за свързване на строителни отпадъци и растения“, коментира Кристофър Маурер, основател и главен архитект на „Red House“, пред Euronews Next. Свързаната с гъбички биомаса е не само забележителна със способността си да напусне Земята като много малка нагъната маса, която след това се превръща в тонове материал на местоназначението си, но също така може да преобразува високоенергийна радиация на Марс, в ресурс за създаване на повече биомаса. „Радиацията е основното нещо, което ни пречи да отидем на Марс“, обяснява Маурер, добавяйки, че изследванията са показали способността на мицела да работи като защитен слой срещу радиация „на по-високи нива от повечето материали“. Екипът на проекта изгражда "организъм в макромащаб".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Хм…

Хм…

15.03.2023 | 22:51

Радиация, липса на кислород, студ и абсолютно безжизнена среда. Вече предават пряко изображения от Марс. Еверест и Антарктида са като райската градина пред него.

Отговори
0 0

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?