Следвайте ни

Терасагейт и в Пловдив: Инвеститори помпат строежите със "златни квадрати" по ръба на закона

Взимат разрешения за определено РЗП, а после вдигат скрити мансарди и нови етажи, маскирани като високи балкони и зелени покриви

viber icon

Цял нов етаж изникна на нова кооперация на ул. "Поп Златан" в „Кършияка" пред очите ни, без нито една институция да реагира. Когато представяха инвестиционното намерение и проекта, сградата бе по-ниска, алармират хората, които живеят в съседство.

Въпросният строеж се проточил с години точно под прозорците им. През това време хората забелязали как майсторите вдигат надстройка с греди и леки тухли.  

Факт е, че предприемачите днес се борят за всеки допълнителен квадратен метър площ във височина. Тя им носи „златните" квадратни метри застроена площ. И съответната печалба по ръба на закона и дори в директен конфликт с него. Почти всички подобни мансарди и етажи, надградени над кооперациите, са незаконни, твърди арх. Чавдар Тенев, който дълго време е работил в администрацията на район "Централен" и се е занимавал с одобряването на проекти.  

ЕТО КАК РАБОТИ СХЕМАТА

Да приемем, че сте предприемач. Искате да строите и сте минали цялата законова процедура: намерили сте архитект, имате проект с определени допустими устройствени параметри. Построили сте сградата по вече одобрен проект и сте я въвели в експлоатация по общия ред. Законът казва, че имате право да я преустройвате, надстроявате или пристроявате, но при определени условия. Ако все пак по време на строителство искате да промените проекта, законът е предвидил такава процедура. Прави се проект - промяна по време на строителството. Одобрява се и се допълва вече издаденото разрешение за строеж. Стига да не излизате от зададените ви с действащия Подробен устройствен план параметри - височина, кинт, плътност.

Всички виждаме, че незаконното строителство по покривите и терасите на кооперациите компрометира архитектурния им образ, но има и друг проблем. Той е заложен още в началото на процеса - в основното законово правило при одобряване на проектите за предстоящото строителство.

ВРАТИЧКАТА В ЗАКОНА 

А то е следното. Главният архитект е длъжен да одобри проекта, преглеждайки само неговата законосъобразност, т.е. дали в проектното решение са спазени законовите и съответните подзаконови нормативни изисквания. Законът не му позволява той да се произнася по целесъобразност, т.е. да не одобри даден проект, ако прецени, че неговите естетически качества, пластиката на обемите  и въобще качеството на архитектурата са неподходящи за съответната среда, обясни арх. Тенев. Спорът за това кое е по-важно - дали сградата да е съобразена със закона, или да е издържана естетически, отдавна вълнува гилдията. „Разбира се, ние държим освен на закона, и на естетиката, която обаче е относително понятие и преценките за нея са субективни. Ето защо един орган, като ЕСУТ, не може да наложи някакви правила относно дизайна и общата визия в градовете.“

ИНСТИТУЦИИТЕ СА С ВЪРЗАНИ РЪЦЕ

Това би създало объркване и сред санкциониращите органи, ако се разреши целесъобразността да бъде правило при одобряване на проектите. Съдът също не би могъл при това положение да се произнесе в защита на заинтересовано лице, ако му бъде отказано одобряване на проект. „На нас, архитектите, тази ситуация не ни харесва, но мисля, че някои европейски практики могат нормативно да се приложат и у нас. И така да се подобри визията поне на онова, което предстои да се изгражда", допълни арх. Тенев.

В гоненето на бързи печалби: Пловдив заприлича на едно голямо "Столипиново"

Своеволията на гонещите бързи печалби инвеститори по покривите и фасадите водят и до друг проблем - разбиват на пух и прах визията на града и го загрозяват, алармират архитекти под тепетата. 

„Ако погледнем Пловдив отгоре, ще видим, че покривите на новите кооперации са го превърнала в един визуален модел на "Столипиново”, възмущава се арх. Чавдар Тенев. Той обяснява как в гилдията говорят не само за четвърта, а за пета фасада на сградите. И това са покривите. „Днес един ги прави с керемиди, друг - с полиетилен, трети си затваря терасата или вдига цял нов етаж отгоре, върху блока. Положението е трагично!“, отсича архитектът.

 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Някой

24.05.2020 | 15:24

Аз пък смятам, че търсенето на имоти около големите градове, в непосредсвена близост ще нарастне, всъщност то и в момента е достатъчно сериозно.

Отговори
2 0

Наки

20.05.2020 | 23:35

Че нали благодарение на това големите общинари си построиха къщичките и хотелчетата. Апък вие и децата Ви искате отгор на това и зоопарк,че даже и животни да има. То бива нахалство но чак пък толкова..

Отговори
5 0

123

20.05.2020 | 17:15

Цигания, ам кой дава разрешителните да отговаря сега.

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?