Следвайте ни

Тенденции в декора 2021: Безкрайни възможности в дома напук на COVID 19

viber icon

Искате перфектната естетика за жилището си - новите идеи за интериора ви дават безкрайни възможности, твърдят дизайнерите. Ето кои са 5-те топ тенденции в декора на дома, които идват с 2021 година.  

 

Стилът Fusion 

Кой казва, че трябва да се придържате към една тема или един културен вариант. Сред най-горещите тенденции в декора на дома за предстоящата година е синтезът. На дневен ред е стилът Fusion. 

Той се превърна в достоен заместител на скромния, аскетичен минимализъм. Първият стил на синтез в интериора е усвоен от американски дизайнери. Те създават смели интериори, които съчетават класика с етнически мотиви или барок с хайтек. В същото време те изпълват пространството с декори с латиноамерикански, китайски или африкански мотиви. Ето как мекото кресло с шарени тъкани на тапицерията започва да съжителства с необичайна маса с огледален плот и килим под формата на леопардова кожа, зебра или просто с геометричен модел. Fusion стил в интериора ще ви даде възможност да експериментирате с текстури, материали, декор.

Естествени материали и обратно към природата

Изборът на естествени материали в интериора е още една неизменна тенденция - те също яхват зелената вълна през 2021-ва. Дърво, естествен камък, плетива, ратан - всички те се съчетават отлично помежду си в маси за хранене от красиво дърво, кухненски мивки от гранит, плетени мебели за терасата. Възможностите са наистина безкрайни. Всичко това придава уникална текстура на обзавеждането и създава една мека и топла атмосфера. 

Дървесината отново е водеща. Най-търсени отново са нейните природни тонове, както и по-светлите цветове. Традиционната <210> употреба е за изработка на мебели, но на практика  тя е навсякъде и във всички помещения ​- върху стените, на тавана, в кухнята, в банята. 

Малки жилища и дигитална работна среда 

Пандемията около COVID-19 провокира дизайнерите да генерират нови идеи, с които да направят принудителния престой вкъщи по-приятен. Домът вече не е само нашата "крепост" за почивка и семеен уют, той се превръща в един хибрид, в който наред с битовите дейности е и ново пространство за работа. Дигитална работна среда от дистанция принуди дизайнерите да помислят за зони извън традиционните вкъщи. В най-голямото предизвикателство за специалистите обаче се превърнаха малките жилища. 

В тях не е никак лесно да обособиш спалня, кухня и работно място. Сред тенденциите на 2021-ва влизат и преградите, с които можете да обособите отделните зони. Според предпочитания стил те могат да бъдат от стъкло, акрил, бамбук, дърво и според концепцията да бъдат неподвижни, плъзгащи се или въртящи се.

Още метал и ръчна изработка  

Металът определено също влиза в тенденциите на 2021 г., що се отнася до домашния декор. Един от вариантите е по стените под формата на изкуство, акценти в мебелите или във вид на покрития - металът се завръща окончателно. Най-хубавото на този материал е, че макар да притежава силно и напористо присъствие, той може да бъде интерпретиран, в зависимост от типа метал, като топъл. Смесването на метала с дървото и камъка също ще бъде изключително популярно през следващата година. 

В тази връзка е важно да се знае още нещо ​- едни от най-ценените елемент​и в интериора ще са тези, изработени на ръка. Дизайнерите отдават почит на уникалните мебели по проект на известни дизайнери, художници и скулптори, произведени в лимитирани серии. Луксозните интериорни също се изработват на ръка ​- от уникалните артмозайки до дизайнерските мебели. 

Благородни материали  

За тях няма сезони, те са винаги модерни в интериорния дизайн. Ще бъдат и през 2021-ва. Мрамор, скъпоценни камъни, позлатени елементи, месинг, благородна дървесина, скъпи тъкани… Луксозните решения за интериора като че ли никога не са били толкова много и толкова разнообразни.   

На другия полюс, но също толкова ценни за уникалното излъчване на интериора, ще са елементите, изработени от рециклирани материали. Това са всички онези по-зелени и по-устойчиви инициативи, които ще гарантират изискана красота в интериора, но без вредните последици за природата. Една от най-вълнуващите перспективи са иновативните експерименти на индустрията и дизайнерите за създаване на необичайни и нови материали, базирани на рециклиране, алтернативни технологии и добре балансиран подход между природата и технологиите. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?