46

Тенденции на имотния пазар: Продавачи и купувачи са равнопоставени. Никой не диктува условията по сделките

Реалистимо Академия е нова платформа, която се развива в сектора на един сложен и непредвидими пазар - това е пазарът на недвижимите имоти. Последното им демосъбитие събра близо 120 брокери, готови да минат на по-високо ниво. Обучението се проведе в Пловдив, в парк-хотел "Санкт Петербург". Гост на Академията беше експертът в имотите Бойко Проданов, който ще разкрие повече за есенцията и тайните в имотния бизнес. Той беше любезен да отговори и на въпрос, зададен от репортер на в. „Марица“. 

- Как се развива в момента имотният пазар? Каква е есенцията и тайните в имотния бизнес?

„Учили са ме да казвам, че пазарът е динамичен, но нека бъдем сериозни. Виждали сме пазар на купувача, виждали сме пазар на продавача, сега мисля, че е пазарът на брокера. Знам, че това ще породи полемика и различни мнения, затова искам да се аргументирам. При пазар, когато се наблюдават повече купувачи, тогава продавачите са в силната си страна и диктуват условията по сделките. И обратното, при пазар на продавачите, какъвто бе в последните няколко години, тогава правилата се диктуват от купувачите.

В момента и двете страни са равнопоставени, но и доста противопоставени. Какво имам предвид?

Продавачите на база инфлация, техни субективни причини и най-вече психологическа нагласа отказват да правят големи коментари в цената и са склонни да изчакват изгодната оферта и сделка. На другия полюс са купувачите, за които вече всичко е по-скъпо. Те също изчакват да намерят желания имот на цена под пазарната цена.

Точно тук е ролята на добрия брокер, който може на база професионална оценка, анализ и най-вече умения за комуникация да промени нагласите на клиентите и предизвика поведение на база изгодна сделка. Доказано правило е, че добрият брокер може да направи от всеки незаинтересован клиент заинтересован, и обратното!“

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
възмутен

възмутен

10.06.2023 | 09:32

Брокерският бизнес в България се извършва от хора без образвание за това. Няма регламент как се упражнява тази професия.90%от наемите не са за живеене,а са като хотели за една нощ,няма необзаведени,няма за семейство,дори са нагли и пишат Без Деца или Без домашен любимец!!

Отговори
2 1
Брокер

Брокер

09.06.2023 | 09:02

Глад мори добитъка.

Отговори
4 0
Цонко

Цонко

08.06.2023 | 22:05

Брокерски тъпотии

Отговори
7 0

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?