Следвайте ни

Пловдивчани на война с кабелните оператори

Правим акции поне два пъти годишно, но не знаем на кой доставчик са жиците

viber icon

Пловдивчани обявиха война на висящите кабели по фасадите на сградите. Някои граждани вече сами поставят напомнящи табели на обновените си сгради, че са частни и поставянето на кабели е забранено. До това прибегнаха собствениците на фамилна кооперация в квартал "Капана". 

Най-представителната част от града ни е най-пострадала от висящите кабели, установи репортерска проверка.  Като гъста паяжина кабели висят, стърчат или пък застрашително се поклащат над туристи и пловдивчани. По фасадите на красиви сгради продължават да висят изпочупени разпределителни кутии и други приспособления, повечето от които днес не се използват. Дървета и метални стълбове от уличното осветление се използват за прокарване на кабели, чиито собственици остават неизвестни за пловдивчани. 

Това е и често причината при бури и проливни дъждове "мрежите" да се окажат на земята.   

Въпреки че всички кабелни оператори бяха задължени да изградят подземна мрежа, някои все още продължават да пускат жиците си по най-пряк и лесен начин по фасадите на сгради, допускат жители на града. Други пък са забравили да свалят старите и днес те висят като грозни простори по фасади, тераси и междублокови пространства.

Проверките за незаконно монтирани кабелни далекосъобщителни мрежи и съоръженията към тях стартираха още през 2011 година. Така до 2015 г. бяха инспектирани сгради във всички 28 областни центъра в страната и в големите населени места с население над 10 000 жители. Бяха издадени над 630 заповеди за премахване на кабели по фасадите на сградите, от които 584 влязоха в сила. Принудително трябваше да бъдат премахнати 56 незаконно прокарани трасета на интернет и кабелни доставчици.

 Най-много нарушители бяха регистрирани в град Пловдив, където 39 доставчика на тези услуги са разполагали кабелите си в разрез със закона.

Контролът върху изпълнението на наредбата, с която всички оператори се задължават да вкарат въздушната мрежа под земята, се извършва от Община Пловдив и  районните кметства. Първите акции по принудителното рязане на жиците бяха съпроводени с протести не само на операторите, но и на абонатите, осъмнали без телевизия и интернет.  Напоследък гражданите често сами подават сигнали, ако виждат плетеница от кабели по фасадите, особено на сградите със статут на паметници на културата, твърдят служителите, ангажирани с проверките. 

"Преди редовно правехме акции, за да накараме операторите да преместят въздушните кабели в канална тръбна мрежа. Така успяхме да изчистим много от сградите, а и операторите знаят, че това е тяхно задължение и няма връщане назад.

Затова провеждаме акции най-малко два пъти годишно. Но постоянно следим  да няма опасност от провиснали кабели, които да застрашават живота на хората", обясни и.д. кмет на район "Централен" инж. Тошо Пашов.

"Войната" с жиците се води по следния начин: ако се констатира, че  една или друга сграда  са оплетени с кабели, от администрацията се изпраща заповед за премахване до всички оператори, които работят на територията на града. Дава се една седмица срок и ако той не е изпълнен, се пристъпва към принудителното рязане на жиците.   

В Общината няма как да знаят кои кабелни оператори доставят телевизия и интернет на абонатите, затова се уведомяват всички оператори.

"Винаги реагираме, ако има проблеми с кабелите, но не оказваме натиск, защото преместването на въздушната мрежа е свързано с инвестиции, които не са малки. В резултат на предупредителните ни писма операторите усилено работят по наредбата. Но проблемът си остава най-вече защото изисква средства", коментира инж. Тошо Пашов. 

Изпълняващият длъжността кмет на района напомни, че при всеки основен ремонт на улици и булеварди заедно с подмяна на подземните комуникации се прокарва канална тръбна мрежа. Това улеснява операторите, а съответно по-бързо решава проблема с жиците. 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?