44

Те са на твоята улица: Снимай стара сграда, преоткрий ценността й

На 18 април бе отбелязан Международният ден за опазване на паметниците на културата. Това е повод да се привлече вниманието на световната общественост към недвижимото културно наследство и неговата ценност. Денят се отбелязва от 1984 г. по решение на ЮНЕСКО.

Първият директор на Националния институт за паметниците на културата арх. Пейо Бербенлиев тръгва в началото на 60-те години на миналия век с раница из страната, за да издирва красиви стари ценни сгради и структури. Така е поставено началото на опазването на недвижимото културно богатство на България, припомнят от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). 80 години по-късно оттам използват повода, за да обявят своята нова инициатива. А тя е да преоткрием заедно тези стари, но ценни сгради.

„Те са на твоята улица, в твоя квартал, град, село, може би са твой дом

Снимай! Погледни с очите на търсач на скрити съкровища. Покажи изящна автентична фасада, фрагмент, декорация, прозорец, врата, които са те впечатлили. Открий за себе си и за всички ценен обект - той може да е реставриран или не, в добро или в лошо състояние. Разкажи! Разкажи история, която знаеш за стара красива сграда. Сподели какво те привлича в нея. Издири интересни факти. Кажи ни кой паметник на културата искаш да покажеш на приятел от България или от чужбина. Ще публикуваме най-интересните снимки и истории, за да научат повече хора за тях“, обявяват от Института по паметниците на културата. Най-красивите фотоси ще влязат в изложба на открито през септември.

„С нея ще отпразнуваме европейските Дни на културното наследство - уточняват от НИНКН. - Всеки участник в инициативата ще получи грамота и дълбока признателност от Националния институт за недвижимо културно наследство и професионалистите, които се опитват да съхранят ценните обекти и културната ни памет.

Припомняме, че Пловдив вече е включен в Индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти. Кандидатурата на града ще защитят Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол.

Девет български обекта са в списъка на ЮНЕСКО 

за културното и природно наследство. От тях седем са културни паметници - Боянската църква, Мадарският конник, Тракийската гробница в Казанлък, Скалните църкви на село Иваново (Русенско), древният Несебър, Рилският манастир, Тракийската гробница в село Свещари (Разградско). Два са природни обекти - национален парк „Пирин" и биосферният резерват „Сребърна". В списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО място са заслужили чипровските килими, нестинарството, обичаят „Сурва", Бистришките баби, както и съборът на народното творчество в Копривщица. 

Мозайките на „Ирини“ са новата атракция

Пловдив има нова перла, разкриваща мозаечното богатство на града, и това е късноантичната сграда „Ирини". Тя беше открита точно в Международния ден за опазване на паметниците на културата - 18 април. Намира се в Археологическия подлез, в близост до главната улица.

В момента „Ирини" е част от обектите, които вече са в индикативния списък на ЮНЕСКО. Очаква се през 2027 г. късноантичната сграда заедно с Епископската базилика на Филипопол и Малката базилика да се превърне в сериен обект на културната организация на ООН. Открита е през 1983-1984 г. при строежа на подлеза под бул. „Цар Борис ІІІ Обединител“, заедно с прилежащите улици и част от съседните къщи. Комплексът е обявен за паметник на културата от национално значение. 

Античната улична мрежа с кръстовище и късноантична сграда „Ирини“ (Ейрене, богиня на мира) - днес експонирани на място, са открити в Пловдив от археолозите Здравко Каров и Мина Боспачиева при спасителни археологически проучвания през 1983-1984 г. Това се случва при реконструкцията на някогашния бул. „Георги Димитров“ (днес „Цар Борис III Обединител“) и изграждането на колектор и подлезно съоръжение.

След приключване на археологическото проучване се прави кампания за консервиране на археологическите структури и мозайките, при което представителната част на сграда „Ирини“ (вероятно изградена от богат и заможен собственик) е обособена като самостоятелна зала. За съжаление, не е разкрита цялата сграда, а само част от нея, защото останалата е под пътното платно. Функционирала е от III до края на VI век, твърдят археолозите.

„С тези разкошни мозайки, това е една от богатите сгради на Древния Филипопол - вероятно резиденцията на епископа на разположената в близост Епископска базилика - категорична е Жени Танкова, един от археолозите, които най-дълго са проучвали паметниците в района на Понеделник пазара. Входът за уникалната сграда е 5 лева.

Предстои да бъде създаден културен маршрут, който представя мозаечното наследство на Пловдив с комбиниран билет за сграда "Ирини", Голямата и Малката базилика, съобщи директорът на Общински институт "Старинен Пловдив" Елена Кантарева-Дечева.

Снимки: Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?