44

Студио или двустаен на морето вървят по 800 евро/кв.м

След покачване на цените с около 30% годишно през 2022 и 2023 г., тази година на пазара на ваканционните имоти се наблюдава известно успокояване. В първото тримесечие на годината има спад на сделките в морските и планинските курорти с около 10-15%, сочат данните на Агенцията по вписванията. С наближаването на летния сезон обаче пазарът в този сегмент се раздвижва, а ръстовете в търсенето предоставят отлични условия за продажба на ваканционни имоти - посочва последният анализ на Bulgarian Properties.

„Много от нашите клиенти (българи и чужденци) търсят да закупят свое жилище в предпочитан морски или планински курорт или пък да вложат спестяванията си в имот, който има потенциала да се ползва както като втори дом, така и за отдаване под наем“, твърдят от агенцията.

Най-търсени в момента се оказват студиата и двустайните апартаменти. „Причината е, че те са по-ликвидни и по-бюджетни като крайна покупна цена. Не липсва интерес и към апартаменти с две спални за собствено ползване от хора, които предпочитат по-голям комфорт за по-дълъг престой. Апартаментите, особено в сгради с ниска такса поддръжка, са предпочитани и когато са с атрактивна цена, те биват продадени в рамките на няколко дни или седмици“, уточняват от Bulgarian Properties.

Купувачите предпочитат имоти на вторичен пазар, които са обзаведени и готови за ползване. Новото строителство в сегмента курортни имоти се продава по-трудно, особено на шпакловка или само до ключ, тъй като за новите собственици e допълнително усилие да ремонтират и обзавеждат от разстояние. Данните на Bulgarian Properties на база реални сделки сочат, че към момента в повечето курорти апартаментите се продават на средни цени около 800 евро/кв.м. Изключения правят локации като Боровец, Свети Влас, Поморие, Созопол и на юг от Бургас като цяло, където сделки се сключват на нива 1200-1400 евро/кв.м.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?