Следвайте ни

Строят ултра модерен паркинг до мол Марково тепе

За постигането на максималния капацитет при спазването на градоустройствените параметри архитектите предлагат 12 кули, разпределени в два корпуса

viber icon

Консорциумът „Хайпарк” спечели конкурса на Община Пловдив за многоетажен паркинг на улица „Любен Каравелов”. В него влизат трима водещи архитекти - арх. Румен Първанов, арх. Илко Николов и арх. Искрен Галев.

Две тела, в които ще има механични устройства тип „виенски колела” - това накратко е концепцията на проектантите за новия многоетажен паркинг. В основата на проекта е Vertical Rotary Parking ​- това е съоръжение, което прилича на виенско колело. Автомобилите се паркират в гондолите само на приземно ниво. На останалите нива при заявка за паркиране или депаркиране, подадена на обичайната и позната колонка с магнитни карти, съоръжението се завърта и предоставя празна гондола, респективно гондолата с колата, която напуска паркинга. Автоматизираната система ще приема 192 автомобила, като влизането-излизането от паркинга е изключително опростено.

За постигането на максималния капацитет при спазването на градоустройствените параметри архитектите предлагат 12 кули, разпределени в два корпуса, успоредни помежду си, и на ул. „Йордан Йовков”. Всяка от кулите има капацитет от 16 паркоместа, или общо в дванадесетте кули има 192 паркоместа. На приземното ниво са очертани двете зони за изчакване, както и еднопосочната улица с ширина 3.50 м. Големият плюс на тази система е, че е изключително екологична. При нея няма замърсяване на въздуха и висок шум, тъй като движението в паркинга се извършва от платформите, върху които са колите. 

Строителството на паркинга може да започне най-рано през 2020 г., като първо трябва да се освободи изцяло теренът. В момента там е ситуирано ДКЦ VI, като то ще бъде преместено в сградата на МБАЛ „Св. Мина”. 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

спас

спас

24.07.2019 | 11:57

И като построят кулите и прочие,тепетата-Джендема и Бунарджика окончателно няма да се виждат от всички страни и изобщо.То и сега Бунарджика не се вижда от арх. лайно наречено МОЛ Марково тепе,но фактът е свършен...

Отговори
0 0
Лалю Пуюв

Лалю Пуюв

17.07.2019 | 18:49

Няма място за паника - всичко, както винаги, ще си остане на картинка. Просто тотевите приятели ще "ударят" някой и друг лев за проекти.

Отговори
7 0
Жак

Жак

17.07.2019 | 18:42

За съжаление ДКЦ 6 е почти унищожено.Персоналът е натикан с редуциран до максимум брой персонал в б-ца " Св. Мина".Няма рентген ,специалисти водещи вече не са в състава на бившата ДКЦ-6..Лабораторията работи от 8 ч до 14 часа ,което прави невъзможно изследване на профил на кръвна захар.Въпреки това лаборантките и лекарката правят всичко възможно да осъществят максималното в рамките на 6 часа -8-14 часа.Други ДКЦ-та осигуряват ,както бе преди в ДКЦ 6 работа на лаораторията до 17 часа. Има ли смисъл от това да фигурира ДКЦ 6 ,което не може да изпълнява задачите ,които другите бивши поликлиники вършат?

Отговори
4 0
Фил

Фил

17.07.2019 | 18:12

А пари няма ! Тотев фалира Пловдив-факт, а прокуратурата го допусна

Отговори
5 1
@

@

17.07.2019 | 17:14

Разумното е на мястото на дебилния проект да се направи комплексна спортна площадка, с игрища за тенис, бейсбол (футбол), баскетбол, свободен достъп за подрастващите. Всичко разрешено, с изключение на пушенето на марихуана. Цигарите - вън от площадката, само извън оградата. Употребата на алкохол - също. От секса - само ръкостискания след победа.

Отговори
3 0
барабата

барабата

17.07.2019 | 17:01

Боже, има ли места в психиатрията.

Отговори
10 0
Хаджи Енчо

Хаджи Енчо

17.07.2019 | 16:57

Луд умора няма! Те, една чешмичка не могат да поддържат изправна, та ще ми правят ротационен паркинг. В Германия закритите паркинги са от обикновен тип, именно защото знаят какво се случва с подобни машинарии, но ние ще се правим пак на най-модерни. Омръзна ми тази грандоманщия, ей! В краен резултат пак нищо няма да се направи, също както при стария ТЕЛК.

Отговори
13 0
Петров

Петров

17.07.2019 | 16:34

По - добре да разширят Гладстон и да направят парко места.

Отговори
9 2
Бай Онзи

Бай Онзи

17.07.2019 | 16:02

Гледам картинките и се питам . По този начин уплътнението на обема е сравнително ниско ,спрямо класическо застрояване .

Отговори
7 0
@

@

17.07.2019 | 15:32

Кметския дебилизъм продължава. Като го вкарат в затвора - да се унищожат и всичките му безумни корупционни проекти

Отговори
19 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?