Следвайте ни

Строят ултра модерен паркинг до мол Марково тепе

За постигането на максималния капацитет при спазването на градоустройствените параметри архитектите предлагат 12 кули, разпределени в два корпуса

Консорциумът „Хайпарк” спечели конкурса на Община Пловдив за многоетажен паркинг на улица „Любен Каравелов”. В него влизат трима водещи архитекти - арх. Румен Първанов, арх. Илко Николов и арх. Искрен Галев.

Две тела, в които ще има механични устройства тип „виенски колела” - това накратко е концепцията на проектантите за новия многоетажен паркинг. В основата на проекта е Vertical Rotary Parking ​- това е съоръжение, което прилича на виенско колело. Автомобилите се паркират в гондолите само на приземно ниво. На останалите нива при заявка за паркиране или депаркиране, подадена на обичайната и позната колонка с магнитни карти, съоръжението се завърта и предоставя празна гондола, респективно гондолата с колата, която напуска паркинга. Автоматизираната система ще приема 192 автомобила, като влизането-излизането от паркинга е изключително опростено.

За постигането на максималния капацитет при спазването на градоустройствените параметри архитектите предлагат 12 кули, разпределени в два корпуса, успоредни помежду си, и на ул. „Йордан Йовков”. Всяка от кулите има капацитет от 16 паркоместа, или общо в дванадесетте кули има 192 паркоместа. На приземното ниво са очертани двете зони за изчакване, както и еднопосочната улица с ширина 3.50 м. Големият плюс на тази система е, че е изключително екологична. При нея няма замърсяване на въздуха и висок шум, тъй като движението в паркинга се извършва от платформите, върху които са колите. 

Строителството на паркинга може да започне най-рано през 2020 г., като първо трябва да се освободи изцяло теренът. В момента там е ситуирано ДКЦ VI, като то ще бъде преместено в сградата на МБАЛ „Св. Мина”. 

Даниела Арнаудова

Редактор-репортер екип „общество“

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?