1939

Строителство за 4 млрд. лв. може да остане недовършено

Властта готви индексация на договорите с фирмите

Строителите предлагат нов механизъм за индексация на стойността на договорите, изпълнявани с публични средства. Очакванията са той да бъде приет с постановление на правителството до броени седмици, стана ясно след заседание на работната група във финансовото министерство.

Голямата полза от тази стъпка е, че по този начин през следващите месеци изпълнителите ще могат поне частично да компенсират разликата между цените на материалите от времето, когато са подавали офертите, и сегашната ситуация.

Масовото поскъпване на строителните материали - като бетон, арматурно желязо, дървен материал, битум, стиропор - от година стряска сектора. Ситуацията стана още по-сложна с войната в Украйна, тъй като Русия и Украйна произвеждат около 40% от суровото желязо в Европа и приблизително толкова от профилите, от които се прави арматурата. За кратко време цените на тези материали се увеличиха до 2300-2400 лв. на тон, а

това е около 50% над цените им в началото на 2021 г.

Индексиране е необходимо най-вече за проектите, които се изпълняват с публични средства, особено по оперативните програми. В страната в момента се изпълняват договори за 1,9 млрд. лв. само за ВиК проекти по оперативна програма "Околна среда”. Става ясно, че общо строителство за около 4 млрд. лв. е заплашено да остане недовършено. Всички тези поръчки се възлагат след конкурси и търгове, проведени по Закона за обществените поръчки. И от подаването на офертата до сключването на договора и реалното изпълнение често минават една, две и дори повече години. Изпълнението на проекта по този начин е заплашено от провал, защото стойността на материалите е калкулирана към момента на подаването на офертата. Откъде идва сложността при индексирането на строителните договори? Много фирми

искат 40, дори 50 процента увеличение на крайната цена,

защото арматурата е поскъпнала с толкова. Те обаче строят например жп линия, където използването на този материал не е толкова голямо, колкото би било в една административна сграда. Според експерти в различните видове строителство дялът на определени материали е много различен. Обикновено той образува около 60-70 процента от крайната себестойност, останалото са трудът, техниката и консумативите. Експертите на финансовото министерство обаче казват, че стойността на строителните договори, започнати преди средата на 2021 г., трябва да се увеличи с 12%. Тези техни изводи се базират на индексите на НСИ. Строителите, естествено, не са съгласни, защото и най-консервативните сметки показват, че крайната стойност на строителството за последната година се е вдигнала с 25%. Затова сега се изготвя таблица с данните за цените и онези, които не се следят от НСИ, ще се вземат от Евростат или от борсите. В крайна сметка се стигна до съгласие строителните договори да се разделят на пет основни категории. За всяка от тях се прави различна формула, която да отразява реалното участие на отделните материали, така че индексацията да е адекватна на вложеното.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?