44
Следвайте ни

Строителите харчат 4 пъти повече за отпадък на депото вместо за рециклиране

Сметището на Първенец единствено в региона на Пловдив е лицензирано да приема стари тухли и бетон

viber icon

Устойчивото използване на природните ресурси става едно от водещите изисквания към строителните продукти в бъдеще. Това ще доведе до покачване на процента на рециклираните материали, използвани в строежите, прогнозира пред “Марица” инж. Татяна Червенкова, експерт в отдел "Строителни продукти" на Дирекция "Технически правила и норми" към  МРРБ. Управлението на строителните отпадъци е директно свързано с новите изисквания по Зелената сделка, също с кръговата  икономика - ползата е, че по този начин се намалява и разходът на суровини, и отпадъците, обясни експертът.  

В същото време обаче много екологични организации алармират, че страната ни не се е справила с европейската цел за минимум 70% рециклиране на строителни отпадъци към 2020 година. Другият парадокс е, че въпреки солените глоби - от 500 до 4000 лв, продължава нерегламентираното изхвърляне на отпадъци от строежите. Практиката показва, че въпреки наличието на регионални депа, строителни отпадъци масово се изхвърлят нерегламентирано и по сметища, без да се рециклират.

Сметището на Първенец единствено в региона на Пловдив е лицензирано да приема строителни материали. На няколко места в града също има поставени съдове за събиране на строителни отпадъци, където могат да се изхвърлят до 1 куб. метър. Те обаче могат да се използват само за бита, не и от строителни фирми.

Подобни съдове, тип „лодка”, има на ул. „Дивна” в „Западен“, на ул. „Еледжик“ № 11, ул. „Напредък” срещу КАТ и на ъгъла с бул „В. Априлов” и на ул. „Дилянка” пред училището в район „Северен“. Още 3 броя съдове тип „лодка“ за строителни отпадъци има на ул. „Крайна” в „Източен“ и на ул. „Даме Груев“ № 64 А (пред базата на ОП „Чистота“) в „Южен“.

Обикновено, ако изхвърлят отпадъците на депо, строителите дължат  от 12 до 148 лв. само за такси, без транспорт и хамали. Освен това дължат 58-60 лв./т. Ако ги предадат на площадка за рециклиране, дължат само 3 лв./т за бетонни отпадъци и 8 лв./т за керамика.

Тези високи цени ги принуждават да търсят по-евтин вариант или да изхвърлят строителните отпадъци нерегламентирано, обясняват от бранша. Близо 80 на сто от строителните отпадъци имат висок потенциал за рециклиране и оползотворяване, има достъпни технологии, но няма достатъчен капацитет, пише в Националния план за управление на отпадъците 2021-2028 г. 

Тук обаче е добре да се знае, че  някои от строителните материали подлежат на рециклиране, при други рециклирането е по-трудно, скъпо или твърде енергоемко, поради което тези материали се депонират.

За да се заинтригува обаче строителният сектор, е важно да се въведат и стимули за повторна употреба на материалите от строителството, препоръчват експерти. Екоорганизации пък предлагат мерките да станат задължителни и в програмите за реновиране на сгради, при които се депонират хиляди тонове бетон, мазилки, плоско стъкло и раздробени изолации, за повечето от които може да се осигури нов живот.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Чичо Гошо

Чичо Гошо

05.01.2022 | 20:52

Даниелке, Даниелке, хубаво пишеш ама по хубаво щеше да е да предложиш нещо конкретно, а не да си запълваме вестника ....

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?