2374
Следвайте ни

Строители и проектанти алармират: Високите такси за одобряване на проекти ощетяват пловдивчани

viber icon

Силно завишените такси в устройственото и инвестиционно проектиране сериозно ще ощетят пловдивчани, алармират от гилдията на проектанти и строители. Оттам апелират местната администрация да преразгледа и коригира решението си и да преведе размера на дължите такси в съответствие със законовите изисквания.

Вече е изпратено открито писмо до председателя на Общинския съвет и до ​областния управител, като в него стоят подписите на арх. Чавдар Тенев, председател на КАБ ​- РК Пловдив, арх. Илко Николов, САБ - Дружество Пловдив, от местния председател на КИИП ​- инж. Емил Бойчев, и от инж. Пламен Иванов от КСБ - ОП Пловдив.

С промени в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги е допуснато неколкократно повишение на таксите, които се заплащат от гражданите в устройственото и инвестиционно проектиране -четем в писмото. „Основание за това ни дава както нормативната уредба, която указва как се формират тези такси, така и възмущението на пловдивчани от икономическите и правни ограничения, които следват от тези изменения”, коментира за “Марица” арх. Чавдар Тенев.

Според закона местните такси "се определят въз основа на необходимите материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата”. С тази разпоредба законодателят изрично е определил параметрите, които следва да бъдат съобразени при определяне размера на дължимите от гражданите на една община местни такси, твърдят проектантите. И дават пример с най-често срещания случай с многофамилна жилищна сграда. Усреднената бруто разгърната застроена площ в случая е около 2000 кв.м. Това означава, че съгласно действащата тарифа таксата за административната услуга за одобряване на проекта за такава сграда е 5 лв. на кв.м по 2000 кв.м, или 10 000 лв. Всички запознати с процеса на администриране знаят, че за одобряване на един проект са нужни не повече от 10 специалисти, за не повече от по 1 час, за всеки от тях. 

"Или общо за тази услуга най-големият разход на администрацията е трудовото възнаграждение за десет човекочаса, плюс съответни допълнителни и канцеларски разходи. Това в никакъв случай не се равнява на 10 000 лв.”, категорични са от гилдията.

Подобна е картината с одобряването на подробните устройствени планове и доста други такси.

От бранша твърдят, че решението на Общинския съвет не е мотивирано достатъчно ясно - какво е наложило това драстично завишаване на визираните в разпоредбата такси. „Допуснатото повишение не е обвързано нито с необходимостта от по-високи материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата, нито с по-високо качество на услугата. Не е ясно и как в период на икономическа и здравна криза, в която се намира страната ни, едно петкратното завишаване на местни такси обслужва обществения интерес“, питат проектанти и строители.

От гилдиите напомнят, че министърът на регионалното развитие все още не е създал Единен публичен регистър по устройство на територията, съгласно чл. 5а от ЗУТ, с което се очаква цялата информация по тази тема да бъде качена в сайтовете на общините. Така граждани и специалисти бързо и лесно ще получават изходна информация, необходима за инвестиционното планиране. Само че създаването на тази цифрова информационна база ще отнеме много време. „От тази гледна точка все още няма никакво облекчение за гражданите. Продължава практиката с наложително посещение на общинските служби за получаване на информация на място или за подаване на заявления за това, а след това отново посещение за получаване на данни“, цитират кусурите на системата от бранша.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Sorina Jeffery

Sorina Jeffery

30.12.2021 | 21:07

Are you looking for money to develop your company? Hello, you are looking for a loan, Have you refused a loan from a bank or other financial company? Do you have to pay to pay for your factories, buy a house, or consolidate? Do you want to have your own business and need help? Contact us for a quick (Whats App) number:+919394133968 [email protected] Mr Sorina Jeffery

Отговори
0 0
арх. Чавдар Тенев е прав; таксите са прекалено завишени

арх. Чавдар Тенев е прав; таксите са прекалено завишени

28.12.2021 | 20:37

Луд не е който кльопа, луд е който му ДАВА. Камарата КАБ е компетентна, "общината" =СелСъвета= е некомпетентна, ала АЛЧНА. Министерството да си влезе в ролята и да регулира местните махленски ИЗСТЪПЛЕНИЯ, които пакостят на практиката, на Колегията и на Гражданст... пардон, на съселяните. Плужекът "арх" Ахрянов, послушник на средновековния Аятоллах с ролекса и злия поглед ДА СЕ ЯВИ НА ОТКРИТ КОНКУРС ЖУРИРАН ОТ КАМАРАТА И ОТ СЪЮЗА, за незаконно заеманата позиция "главен" (на кого, на ГЕРБ?)

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?