Следвайте ни

Строителен бум: Пловдив задмина София по продадени нови жилища СНИМКИ

Пазарът чупи рекорди, ръст от 27% под тепетата

viber icon

Пловдив изпревари София по продажби на жилища. Градът ни бележи ръст от цели 27% с 8536 сделки за първите шест месеца на тази година. За сравнение - в столицата скокът е 23.4% с 16 419 сделки.

Като цяло на пазара цари небивало оживление. През първото полугодие по данни на Агенцията по вписванията в страната са регистрирани 105 402 сделки, което е с 14% повече спрямо традиционно силната 2019 г., когато сделките са 92 506. Увеличението е с 40% пък спрямо пандемичната 2020 г. Активността е рекордна и е най-високата от 12 години насам. Расте търсенето, а оттам и цените на жилищата, казват брокери от местни агенции за имоти.

Какво ново се случва около този “горещ” пазар?

Бившият магазин „Направи си сам” е напът да се превърне в най-елегантната сграда на Пловдив. Такива поне са намеренията на новия му собственик - предприемача Ангел Куков, който вече е купил сградата от Малек Насер. През 2019-а огромната сграда върху бившия „Направи си сам” на "Пещерско шосе" беше в активите на бизнесмена от сирийски произход. „По това време спечелих търга за недостроения комплекс на "Пещерско шосе" в район „Западен” заедно с още 7 имота. Имах намерение да я развия като атрактивен комплекс - сграда на 16 етажа с офиси, но също жилища и апартаменти, с хипермаркет на партера. Малко след това обаче се разделих с имота и сега той е собственост на Ангел Куков. Сградата се препроектира и в момента се завършва по напълно нов проект”, каза за „Марица” Малек Насер.

Пасивното строителство настъпва

На пазара на имоти се забелязва една необичайна тенденция - засилва се интересът към т.нар. „пасивни къщи”, твърдят от агенциите за имоти. Парадоксът е, че у  нас доскоро интересът към подобни градежи беше нулев. Нищо че първата сертифицирана пасивна къща - по стандарта Passivhaus Institut, е построена в село Марково, до Пловдив.

„Дори не знаех, че тук в България има фирма, която може да построи къщата ми така, че тя да е енергийно ефективна", каза за „Марица” младият предприемач Георги Шопов. Той е инженер по образование и току-що е започнал да строи своята еднофамилна къща от 320 квадрата в село Марково. Човекът вече има готов и одобрен проект. Чете в интернет и в западни издания за предимствата на нискоенергийното строителство, но никой от проектантите не му дава насоки как да адаптира дома си така, че да харчи по-малко за ток в бъдеще.

„Стигнах до избор на строител и тогава се запознах с Николай Ставрев - инженера от Пловдив, който построи първите сертифицирани "пасивни къщи". И независимо че всички останали строители ми предложиха по-добри оферти, избрах него за изпълнител. Вече е късно да адаптирам изцяло проекта си към типа „пасивен”, но той ми даде страхотни идеи за това как да изолирам дома си, как да поставя прозорците и т.н. Знаете ли, че в една нискоенергийна къща изолация се слага дори в изкопа - така няма опасност да се получи термомост в избите”, разказа мъжът.

Снимки от Наташа Манева

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

брокер

брокер

26.08.2021 | 12:20

Тези 8000 сделки се отнасят за цялата пловдивска област и включват всякакви продажби на недвижими имоти - земя, дворове, апартаменти, къщи в Хисаря и т.н.

Отговори
1 0
Вейсел

Вейсел

25.08.2021 | 23:54

За това безогледно презастрояване някой задължително скоро ще влезе в затвора.

Отговори
6 0
Селяндур

Селяндур

25.08.2021 | 22:03

А всички в Пловдив досега с три апартамента , но от сега нататък с четири , пет ... Трябва развитие .... И много често се питам : Ако всички съществуващи апартаменти се населят и във един момент всички пуснат водата от тоалетното казанче , какво ще стане ? ;)

Отговори
14 2
мхм

мхм

25.08.2021 | 21:49

От помаци и селска сволоч не може да се разминеш в Кючука и не само там! Аман, тея що не си стоят по родните махали! Най-забавно е , акоо имаш съсед пума и почне да готви с овча лой :)))))))))))))))

Отговори
11 8
Най- малкия проблем

Най- малкия проблем

25.08.2021 | 23:59

на този град са селяните. Всеки гражданин живял в голям и космополитен град знае това (ти както разбирам си второ, най- много трето поколение гражданин от селски произход). Знаеш ли ,че Пловдив е на 6 място по средна брутна месечна работна заплата? Знаеш ли, че пътя за село Гълъбово е по-хубав, от околовръстния път на втория по- големина град в България? Знаеш ли ,че зоологическата градина в Пазарджик е пълна с пловдичани-познай защо? Знаеш ли че летището в Пловдив има два полета седмично? - гръцкия остров Лемнос с 11000 жители има 8-10 ежедневно! Знаеш ли , че град Лъки има повече санирани панелни блокове от Пловдив? Кога последно Пловдивския панаир е бил сензация? Мога да продължа много..., но няма смисъл. Та проблема не ни е в овчата лой, а че сме мързеливи, завистливи, корумпирани и избиваме комплексите си с този или онзи.

Отговори
11 1
Пума

Пума

26.08.2021 | 08:04

Едва ли да има по голяма пума от Вас, която се облизва от миризмата на лойта!

Отговори
3 0
1234

1234

26.08.2021 | 09:16

Тогава защо не отидеш да живееш в гр. Лъки, какво прииждате сред “ завистливи, мързеливи и корумпирани” хора. Като е толкова изостанал града, защо се влачат от всички краища?

Отговори
2 1
Андрей

Андрей

25.08.2021 | 16:47

Всеки северняк с апартамент, всеки помак с два.

Отговори
20 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?