Следвайте ни

Строим с роботи и дронове, печатаме къщи на 3D принтер

viber icon

Светът е на прага на четвърта индустриална революция. Днес повече от всякога развитието на технологиите ще окаже влияние върху всички отрасли на икономиката. Те дават възможности за преразпределение на целия пазар, а тяхното внедряване е от ключово значение за развитието на строителния сектор като цяло.

Иновациите са от особена полза в строителната индустрия, която непрекъснато търси начини за оптимизация и икономия (на време и средства) на процесите. Особено днес, когато епидемията около COVID 19 също оказва своето влияние върху сектора. Ето кои са някои от по-интересните технологични решения, които имат бъдеще в строителството.

Зелените покриви

Покривите на сградите съставляват около 25% от градската площ. Тогава от какво се нуждае един модерен град? Несъмнено - от повече зеленина. Но извън естетическата страна има няколко полезни ефекта, които правят особено впечатление. Ето един от тях.

За много градове по света наводненията са сериозна заплаха. Климатичните изменения могат да доведат до появата на неочаквано големи дъждове в градове, в които доскоро това не е било проблем. В същия момент съвременните градове са изградени предимно от твърди и водонепропускливи повърхности - покриви, паркинги, пътища. В някои от тях процентът на зелените пространства е толкова нисък, че те не успяват да се справят с поемането на по-големи количества дъжд. Зелените покриви могат да поемат 70-90 процента от валежите в сравнение с традиционните твърди покриви. Това ги превръща в истинска алтернатива на скъпите отводнителни системи. 

Строителни роботи

Роботите влизат бавно и в индустрията и този процес се задълбочава в годините. Все още машините с изкуствен интелект са далеч от пълното завземане на индустрията, но има редица проекти и предложения, по които се работи. А една от причините е и необходимостта от справяне с недостига на работна ръка.

Според доклад на Световния икономически форум, 2021-ва ще е годината на роботиката именно в тази сфера. Със закупуването  и внедряването на роботи в процесите строителните компании отчитат по-бързи темпове на строителство и подобрено качество. Роботите имат място и в разрушаването на сгради, тъй като спестяват средства и повишават безопасността на строителната площадка.

Любопитно е и все по-доброто развитие на проекти, свързани с разработването на напълно автономни роботи. За разлика от фабричните, те могат да сканират околната среда и да изпълняват сложни задачи с инструменти самостоятелно. Т.е. носят и известна доза интелект, макар и изкуствен.

Строителни дронове

Дронове се използват в строителната индустрия и това е една от най-бързо развиващите се тенденции, като употребата им се увеличава многократно, година след година. Една от причините е, че тези безпилотни устройства са в състояние да намалят разходите за много процеси, които преди това са били изключително скъпи.

Способностите за събиране на данни ги правят особено ценни, предлагайки предимства, вариращи от безопасност на място до дистанционен мониторинг.

При определени настройки строителните дронове могат автоматично да следят цялото оборудване на обекта. Дроновете все по-често са използвани и за достигане на височинни обекти, като така предпазват работниците от ненужни наранявания. А могат да изпълняват и ролята на охрана, когато няма друг надзор на обекта.

3D печат

Процесът на този тип строителство включва създаване на слой по слой с помощта на машини. А подобно на традиционните принтери, 3D строителните принтери използват цифровата информация за дизайн (снимката, проекта) и я реализират в реална физическа форма. При това могат да използват различни материали за създаване на обекти с разнообразни форми или дори цели структури.

Нещо повече - компанията S-Squared 3D Printers (SQ3D) показа своя прототип на къща, която може да бъде издигната от основите до покрива само за дванадесет часа, използвайки новия строителен 3D принтер на компанията ARCS (AutonomousRobotic Construction System). Широкото използване на тримерните принтери в строителния отрасъл е въпрос на близкото бъдеще и създателите на такова оборудване вече демонстрират не само къщи и казарми, но дори цели микрорайони, напечатани със строителни 3D принтери.

Екзоскелети за работниците

По-добрата предпазна екипировка намалява рисковете от инциденти и е иновация, която силно навлиза в строителния сектор.

Знаете ли, че вече съществуват работни ботуши, които се свързват с WI-FI мрежата и могат да изпращат GPS координати, както и да разбират кога техните потребители са уморени. Друга интересна иновация е тримерният печат, който намалява голямо количество от транспортните разходи и може да отчита промяна в шума, горещината и вятъра, с което да подпомогне за евентуална бърза евакуация при проблем и бързо преместване на скъпа строителна техника. По-специално внимание трябва да обърнем на екзоскелетите. Това са специални костюми, чрез които работниците могат да носят по-голям товар, отколкото при нормални условия и ако бъдат възприети, това значително ще увеличи безопасността на строителните площадки.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?