Следвайте ни

Страхотна новина за собствениците на панелки, строени преди 1991

viber icon

Предлагат промени в Закона за собствеността

Проф. Минчо Христов от БСП е внесъл предложение за промени в Закона за собствеността, според които общините и държавата може да прехвърлят безвъзмездно земята под жилищните сгради на хората, закупили и притежаващи апартаменти в панелни и други комплекси, изграждани преди 1991 г.

Това предвиждат промени в Закона за собствеността, внесени от депутата проф. Минчо Христов от БСП за България в 46-и парламент. Проектът е бил подготвен съвместно с проф. Владимир Петров за 40-ото народно събрание, но не се стигнало до гласуване, пише "Монитор".

„Към днешна дата няма предвидени правни възможности за прехвърляне на собствеността, но идеята е възможна с промени в законодателството и ако съответната община обособи отделни парцели под всеки блок и ги включи в кадастралния план на града“, коментира служебният министър арх. Комитова в отговор на въпрос от проф. Минчо Христов.

Над 1,5 млн. граждани притежават жилища в сгради в жилищни комплекси, изградени върху държавни или общински парцели. Но те не притежават земята под блоковете и ако сградите се срутят по някаква причина, хората няма да имат право да вдигнат нова сграда върху парцела.


Общините и домостроителните комбинати разпродали жилищата в новоизградените жилищни комплекси в София, Пловдив и другите големи градове, но без земята под тях. Хората притежават идеална част от стълбището, входа и общите части на мазето и таваните, не и от идеална част от парцела под тях.

Преди време се заговори за прехвърляне на собствеността на земята под и около жилищните сгради на собствениците срещу саниране на сградите. После за цени – 15-20 хиляди лева трябвало да плати собственик на жилище стотина квадрата за идеална част от земята под блока, съобщи за „Телеграф“ Минчо Христов.

Каква е гаранцията, че някое правителство или парламент няма да реши и приеме със закон, че тази земя трябва задължително да бъде закупена от живеещите в сградата над нея, попита проф. Христов. Той даде пример с вмененото задължение на собственици граждани да финансират паспортизацията на старите сгради, в които живеят, с промени в Наредба 5 за паспортизация на сградите. За многоетажните сгради това означаваше по 400-500 лева на апартамент на всеки 7 години, защото имаше изискване паспортите да се актуализират на 7 години, обясни проф. Христов.

Абсурдно е Община и държава да предлагат и изкупуване на земята под жилищата. Все едно да купуваш въздуха, се възмущава депутатът.

Арх. Комитова определи като недоразумение изискването за задължителни технически паспорти за стари жилищни сгради. Но тя прие предложението МРРБ да оглави междуведомствен съвет за организиране издаването на технически паспорти на общинските и държавни сгради до 2032 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (16)

Гюро

Гюро

27.08.2021 | 13:50

Ще платя друг път Ако се срутило ахмак такъв Нали за това е застрахован апартамента Хайде вземете я тази общинска земя да видим как ще стане В нашия блок половината са общински жилища общината ли ще плати за земята под тях Боклуци сте Няма и стотинка да вземете

Отговори
8 3
Еха

Еха

27.08.2021 | 19:33

Искаме и въздушното пространство над блока за хеликоптерна площадка

Отговори
3 1
Давид

Давид

27.08.2021 | 10:24

Ще кажа едно бягаите ....ще стане война ко.еле мръсно никой не те е сложил там да тормозиш народа за това плащаме данъци коп.лдак долен.

Отговори
10 4
ОТГОВОР

ОТГОВОР

27.08.2021 | 18:43

БЪЛГАРИЯ Е КОЛОНИЯ И ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ЗАВИСИ САМО КОЯКАЛИНКА В КОЯ КАНЦЕЛАРИЯ ДА БЪДЕ НАЗНАЧЕНА--ЗАПАДА Е ДАЛ МИЛИАРДИ ЗАЕМИ НА БГ--И СЕГА ЩЕ СИ ГИ ВЪРНЕ -КАТО БЪЛГАРИТЕ ЗАГУБЯТ ЖИЛИЩАТА СИ

Отговори
5 1
От 80-ТЕ%

От 80-ТЕ%

26.08.2021 | 18:29

Да си е..т п.....а м...а!

Отговори
7 1
Габи

Габи

26.08.2021 | 15:18

Защо не престанат да изнудват хората, които смного лишения са успели да си закупят законно жилища?Кога ще спрат неприкъснатото възникване на нови гета и строителство без разрешителни върху общинска и държавна земя,без да се плаща никакъв данък .

Отговори
19 4
Баба Яга

Баба Яга

26.08.2021 | 13:59

Разстрел за проф Минчо, да го духа на собствениците на жилища ,които с кредити ги изплащат тези жилища и с къртовски труд, ще дойде видов ден за Минчо и Минчовица много да внимава какво иска от народа

Отговори
19 9
Райка

Райка

26.08.2021 | 13:02

И да ги санират задължително,а не да изискват разни бумащини и условия..за да откажат хората,

Отговори
23 4
Али Баба

Али Баба

26.08.2021 | 08:57

Всеки апартамент има съответните проценти от правото на строеж върху земята, което прави е платено с покупката. С това право може да се изгради върху земята същия блок на базата на това право на строеж. Статията е подвеждаща.

Отговори
39 6
ОТГОВОР

ОТГОВОР

26.08.2021 | 14:40

ДУРИ И ДА Е ТЯХНА ЗЕМЯТА--КОЙ ИМА ПАРИ НАНОВО ДА ПОСТРОИ БЛОК--ЗАЩОТО ТЕ ЩЕ КАЖАТ ЧЕ ТОЗИ Е ВЕЧЕ СТАР И ОПАСЕН И ЩЕ ГО БУТНАТ

Отговори
15 3
Милка

Милка

26.08.2021 | 08:43

А когато са ти отчуждили къщата и гаража и са ти "дали" панелен апартамент? Ами то земята под целия вход и детската площадка бяха наши? И

Отговори
33 2
Собственик

Собственик

25.08.2021 | 23:33

Всички имоти под блоковете и около тях са частна собственост, например Дружба и Младост са землището и нивите на Горубляне, на времето комунистите са взели нивите на хората без да ги плащат и без никакви обезщетения и са направили панели върху чужда частна собственост, хората собственици си имат документи за собственост, нотариално актове, емлячни регистри, данъчни документи, като много от тях са били в сдружения наречени ТКЗС, в които комунистите едно време са карали хората на сила да влизат в ТКЗС то като заедно с имотите са им взимали и животните, коне, каруци, овце, крави и т. Н. Тази собственост на земята е останала в съсобственост между съкооператорите и никога не е ставала държавна и не е заплащана на собствениците,, за да искат сега да я даряват или продават държавата нито общините имат документи за собственост, ако трябва да се плаща земята под блоковете и около тях то трябва да се плаща на истинските собственици на земята а именно земеделските стопани на нивите.. Така държавата взима данъци на чужд гръб 40 и повече години, а тези пари трябва да ги взимат истинските собственици на земята, да не говорим за пропуснати ползи и лихви за толкова години. Постоянно се водят дела в Съдилищата срещу държавата, каша която са я забъркали комунистите и сега още не искат да върнат собствеността на хората, или да я заплатят или държавата или собствениците на панелите. Някой трябва да плати, безплатен обяд няма камо ли някой да ти подари 4 _5 декара да си направиш кооперация

Отговори
38 18
Коко

Коко

25.08.2021 | 23:01

Това прилича на рубик куб от вън а не на жилище Отврат

Отговори
17 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?