Следвайте ни

Стари стопански постройки стават къща за гости

viber icon

Преработихме стопански постройки в къща за гости с работилница. Озеленения покрив го изпълних аз физически. Мой е също така идейният проект, имам частично участие и в строежа. Така арх. Мартин Микуш започва разказа за своя последен проект.

Постройките имаха нужда от ремонт, но постепенно в разговори с клиента се оформи и визията за конкретното предназначение - така от няколко долепени една до друга стопански постройки се оформи миниатюрен комплекс от три самостоятелни стаи за гости, свързани с общото помещение чрез покрита веранда. Общото помещение служи за дневна, столова и когато има тематични семинари, се трансформира в работилница, където се изработва керамика, меси се хляб или се рисува. За целта преустроихме покрива, така че да влиза повече светлина и да има гледка към планината. Вложихме предимно естествени материали. Много детайли произлизат от опита да се преустрои съществуващото с минимална намеса, да се запази връзката със зеления рай наоколо, както и да се обогати вътрешното пространство с внимателно разполагане на нови и преправяне на прозорци и капандури. Една от стаите - в северната част, бе покрита със затревен зелен покрив, а непосредствено до входа запазихме и едно орехово дърво - смело решение, на което мнозина се учудват, но как може да се претегли красотата от гледката през кокетния  прозорец, който днес рамкира живото дърво.

Да живееш в органична къща, означава да я обгрижваш, да се грижиш за живота наоколо - колкото повече грижа и любов влагаш, толкова повече и ти ще получаваш красота, чистота и светлина.  Днес тази къща за гости е оборудвана със соларни панели за отопление на битова вода, а пред верандата  предстои да се изгради и пещ за хляб. 

 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?