44

Средновековната перла на Пловдив заблестя отново след 1600 години

Как бе възкресена Епископската базилика на Филипопол

Знаете ли, че когато през 1982 г. кипи строителството на централния пловдивски булевард „Княгиня Мария Луиза", специалисти в античните пластове откриват множество археологически останки под трасето. Ще кажете - нормално, Пловдив вероятно е най-старият жив град в Европа и шестият най-стар в света. Тук под всяка сграда и улица има находки, които разказват истории.

Археологът Елена Кесякова, реставраторът Елена Кантарева-Дечева, епиграфът Николай Шаранков и младият учен - д-р Георги Сенгалевич от Националния археологически институт с музей при БАН, обаче сглобяват тези истории парче по парче, като мозайки. Като мозайките на Епископската базилика на Филипопол, която изследват заедно с екипите си. Правят го с години, за да ни върнат назад във времето на античния и средновековен Филипопол!

„В началото на 80-те години, във връзка с разширяването на

централното градско ядро на древния Филипопол, имаше мащабни археологически проучвания - припомня археологът Елена Кесякова. - Точно когато се прокопаваше подлезът на „Гладстон“, попаднахме на една интересна сграда с колоритен мозаечен под. Сервизните <210> помещения бяха покрити с мраморна облицовка - беше видимо, че това вероятно е богат аристократичен дом и нашата работа като археолози бе да я опазим“, каза Кесякова.

Близо до този дом обаче екипът на Кесякова попада на друга мозайка.

„Ето как открихме Епископската базилика на Филипопол. Годината беше 1983-та. Този факт ни постави пред голяма дилема - как да се направи подлезното съоръжение, т.е. тунелът под пощата в посока изток-запад. Днес трасето успешно свързва бул. „Княгиня Мария Луиза“ с ул. „Гладстон“. Разширението му по онова време обаче предстоеше в източна посока. Вече бяхме проучили този по-малък аристократичен дом, но в същото време предусещахме какво ни предстои да открием - базиликата бавно се откриваше пред нас. Нямаше опция пътното съоръжение да се извие така, че да запазим и двете находки - дома и базиликата. Получаваше се страшен завой, който противоречи на всяко логично градоустройствено или чисто транспортно решение. Трябваше една от двете сгради да се прежали.“   

Все пак Елена Кесякова взема по-доброто решение. Тя избира останките на базиликата, които се оказват огромни по мащаб и значение. Днес близо 40 години по-късно на мястото се издига масивна защитна сграда. Тя покрива и съхранява мозайки на повече от 16 века. Мозайките от аристократичния дом пък се съхраняват в ателието на консервация и реставрация на „Старинен Пловдив“, някои малки фрагменти от тях се пазят в Археологическия музей-Пловдив.

И така в далечния IV век - с приемането на християнството за официална религия, във Филипопол започнало активно строителство на молитвени храмове. В източната част на града са били построени три църкви, наблизо се простирала и прекрасна антична синагога. „Имаме данни за още една базилика, която се намирала точно под днешната църква „Света Петка”, разказва пред „Марица“ Елена Кесякова, която най-дълги години проучва късноантичния паметник. Така в края на IV век се появили няколко забележителни храма, „нещо като свещен квартал на християнския Филипопол“, допълва Кесякова.

Епископската базилика е най-голямата сред тях, тя е сърцето на култовия център на Филипопол.

Открита е по време на спасителни археологически разкопки в периода 1982-1986 г. До 2002 г. е проучена почти половината от сградата, а през 2015-2017 г. е доразкрита изцяло. Археологическото проучване от 2015 г., когато се разкриха долното мозаечно ниво и ктиторският надпис върху мозайката, показват, че сградата е построена в първата половина на IV век. Кесякова е убедена, че базиликата е императорска и за този мащаб подсказват мозайките, покриващи пода на това огромно пространство. „Виждаме как в терена е кипяла доста скъпа работа, едва ли градът сам е можел да се справи финансово с подобна сграда. Мисля, че строителството й е започнало по времето на Константин Велики - първия християнски римски император, така че това е най-ранният християнски храм във Филипопол, построен с протекциите на императорската администрация”, е заключението на Елена Кесякова. В разцвета си Епископската базилика очаровала всеки, който я зърнел. С годините открили множество артефакти - около 2000 кв. м мозайки в два пласта от IV и V век. Днес те „разказват” за високия статус на духовниците във Филипопол.

Историята на това място обхваща поне 12 века.

Епископската базилика на Филипопол заема централно място и в съвременен Пловдив. Тя е в близост до Централния площад и католическата катедрала „Св. Лудвиг“. Навремето църквата отново е била сърцето на християнския живот между IV и VI в., преди да бъде разрушена и изоставена, вероятно в резултат на силно земетресение, предполагат археолозите. Архивите разказват, че базиликата е построена върху развалините на антична сграда от I­­I-III в. сл. Хр. След изоставянето на църквата, през Х-ХII в. на мястото се появява голям християнски некропол с гробищна църква, украсена с изящни стенописи.

Археологът Жени Танкова допълва картината така: „Разкопките на Епископската базилика на Филипопол се подновиха през 2015 г. след едно дълго прекъсване. До този момент бяха разкрити южният кораб и половината от централния“. Както се установява в хода на работата, базиликата е широка 36 м, дълга над 90 метра и е с впечатляваща архитектура.

Централен и два странични кораба, апсида, нартекс (преддверие) и атриум (открит двор) с колонади допълват композицията й. В централния кораб се издигал украсен с мрамор презвитериум (платформа за епископа и духовенството). „Участвах в първите разкопки на базиликата още през 80-те години на миналия век, така че познавах добре този обект. Преживях много вълнуващи моменти тук - един от тях бе, когато разкрихме западната част от т. нар. атриум. Резултатът се оказа зашеметяващ - толкова много архитектурни елементи излязоха, летяхме от радост и от изненада“, казва Танкова. Друг вълнуващ за нея и екипа й момент е в т. нар. преддверие, където излиза една фантастична мозайка - паун с разперени криле. Днес тя е видима в многоъгълника, където са изобразени различни видове птици. Дамата посочи, че в терена на базиликата се наблюдават напластявания на различни периоди и сгради, а точно това допринася за по-голямата стойност на обекта.

„Имаме ранен храм със солидни размери и правоъгълен план. Западният фасаден зид от по-ранния градеж е използван и от строителите на базиликата, а от юг и от север е дострояван. Но по-интересното е, че в този езически храм е имало воден басейн  - става дума за водно съоръжение вътре в рамките на храма“, разказа Танкова. През 2015 г., в центъра на южния кораб на базиликата археолозите правят и друго значимо откритие - надпис, който потвърждава хипотезата на Елена Кесякова от 80-те години на миналия век, а именно, че базиликата е епископска. Мраморна плоча в началото на терена пък разкрива надпис със списък на герусията - това е съветът на старейшините, организация от римско време, която събирала богатите на различни прояви, най-често свързани с култа към императора. Разчита го не кой да е, а епиграфът Николай Шаранков, който дори намира връзката между въпросния надпис и още един надпис в Античния театър, където същите хора построили своя ложа в 30-те години на III век.

„Точно по това време излезе още един интересен епиграфски паметник - надпис върху стела (плоча) от времето на император Септимий Север с посвещение за здравето и спасението на императора“, допълва археологът Жени Танкова. А поводът за тази благодарност е от жителите на града, останали живи след голямото готско нашествие от 252 г., когато Пловдив е опустошен.

 

Визитната картичка на Пловдив пред ЮНЕСКО

Днес Епископската базилика на Филипопол има уникална архитектура и респектиращи размери. А внушителните й над 2000 кв. м мозайки са визитната картичка на Пловдив да попадне в индикативния списък на ЮНЕСКО и да се бори за международно признание.

Следващата стъпка в развитието на идеята мозайките от Пловдив да станат част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО е да се изработи план за опазване и управление на Епископската базилика, но също на Малката базилика и сграда Ейрене. „В момента подготвяме задание, което ще е основа за възлагане от страна на Община Пловдив на този план, който ще се приложи и в рамките на две години очакваме нова визита с представители на ЮНЕСКО, които ще наблюдават изпълнението му“, каза пред „Марица“ Елена Кантарева-Дечева.

Снимки: Наташа Манева

 

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?