46

Спомен за арх. Чинков в една документална изложба

Експозицията за неподражаемия талант е разположена в Цар-Симеоновата градина

Знаете ли, че прочутият арх. Боян Чинков освен модернистичните си сгради е направил и две камбанарии. За това разказа пред "Марица" Атанас Кендев от екипа на Сдружение „Станимашка фотографчийница“, хора, обединени от каузата да събират, съхраняват и показват миналото на Асеновград и района в снимки. Те са организаторите на документална изложба „Модерни времена/Творчеството на архитект Боян Чинков в Асеновград“, която пловдивчани могат да видят в Цар-Симеоновата градина. Изложбата напомня за неподражаемия талант на арх. Чинков.

"Това, което малко се знае за него, е, че от две църкви - "Света Троица" и "Света Богородица" (Рибната църква) в Асеновград, са му поръчали да направи камбанариите. И те са изградени по негов проект, близо 100 години след като тези църкви вече са били вдигнати в Станимака", разказа Кендев. Той изтъкна и още един интересен факт от творчеството на Чинков, а именно, че когато комунистите след 9 септември бетонират новия център на Асеновград, бутат близо 150 от старите къщи, в каре от близо 9 улици. Повечето от сградите, строени по проект на арх. Боян Чинков, обаче са запазени непокътнати и днес красят рамката на новия площад на града.

Чинков е майстор на архитектурния модернизъм, обединяващ артдеко, тенденциите на Баухаус и отиващия си сецесион с вложени новите световни идеи и тенденции в архитектурата и строителството.

Арх. Чинков е знаково име в историята на българската архитектура. Завършил през 1925 г. висшето техническо училище в Берлин, той започва частна архитектурна практика в Асеновград и през изключително продуктивния си творчески живот построява над 100 сгради в района на Пловдив, Родопите и Тракия. Изложбата представя в снимки и колажи част от неговите най-известни творби. Някои от тях загубени във времето, други щастливо запазени, даващи облика на Асеновград в наши дни.

Изложбата е ситуирана на външни модули до фонтан „Деметра“ в Цар-Симеоновата градина в Пловдив и ще продължи до 1 октомври. Тя е осъществена от Сдружение „Станимашка фотографчийница“ с помощта на Община Пловдив и е част от проект, финансиран от Национален фонд "Култура" по програма "Социално ангажирани изкуства 22".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?