Следвайте ни

Специалистите: Паветата само по хълмовете и в старинната част на Пловвдив

viber icon

Днес позабравена, навремето ул. „Карловска“ е започвала от Стария мост на Марица. Той единствен свързвал двата бряга на реката в рамките на Пловдив. Навремето това е бил главният вход на града от север.

В началото на 80-те Старият мост е премахнат и наблизо е построен пешеходният. От Стария мост остава само каменният пътепоказател с надпис „Пловдивъ“. Именно от тук тръгва покритата с едри павета настилка на „Карловска“. През годините тя се развива като броеница от причудливи стари дюкянчета, ханове, странноприемници и малки работилнички - мястото на занаятчиите. И до днес на места тя все още пази част от този дух.

Под лупата на специалистите

„Карловска“ е прекъсната от бул. „България“ още преди 50 години, когато булевардът носеше името „Москва“. Още тогава на нейно място излезе ул. „Васил Левски“, която тръгва от новотела на север. Сега „Карловска“ позагуби водещата си функция в квартала и остана между реката и бул. „България“, коментират архитектите от група КАПО (Клуба на архитекта професионалист и общественик). Според тях обаче днес по „Карловска“ не са останали значими ретро сгради. „Почти нищо не е запазено освен една стара старата къща на ъгъла“. Затова от групата са скептични основно призива да се съхрани автентичността на улицата. „Просто няма смисъл, ако това не е свързано със запазване на някаква цялостна структура, а по „Карловска“ няма такава“. 

От КАПО виждат една по-прагматична възможност - покрай реката, където има добре оформени зелени площи, да се направят паркинги, както е по южния бряг на Марица. „Това ще улесни паркирането в централната градска част, което е проблем, неотложен за решаване“.

Да останат ли паветата

За всички е ясно, че спорът за „Карловска“ днес се води заради паветата. „Да, те имат стойност, струват пари и навсякъде по света ги ценят. Но тяхното място е в старинната част на Пловдив или по хълмовете - там, където има запазени стари сгради. Само че по „Карловска“ съвсем не е необходимо да има павета“, разсъждават от групата.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

НЕКОМПЕТЕНТНИТЕ АГИТКИ СА "КАПО"

13.05.2020 | 21:56

Като кажеш: "...Под лупата на специалистите..." СЛЕДВА ДА ПИТАШ СЪЮЗА САБ КАКТО И КАМАРАТА КАБ, за да не излезе, че подвеждаш читателките и общественото мнение с продажни лъжепророчества, како! КАПО са просто някаква агитка, инициЯтива, ортаци, асоциация (извинете за мръсните думи!) - ние да не би да не сме СПЕЦИяЛИСТИ, мари? "Под лупата..." дрън-дрън!

Отговори
3 1

НЕКОМПЕТЕНТНИТЕ АГИТКИ СА "КАПО"

13.05.2020 | 21:43

МОЗЪКЛИИТЕ ОТ "КАПО" НЕКА СИ ОСТАНАТ НА СУХО =КАПО. ПО ТЕПЕТАТА НАСТИЛКАТА НЕ ПАВАЖ, АМИ СЕ КАЗВА 'К'А'Л'Д'А'Р'Ъ'М' БЕ БУДАЛА! ПЪК ОСВЕН АГИТКИ-ОРТАЦИ-КЛИКИ-КРОЕЖИ КОЛЕГИЯТА СИ ИМА 'С'А'Б' =СЪЮЗ= КАКТО И 'К'А'Б' =КАМАРА= КОИТО МОЖЕ БИ СА СПЕЦИяЛИСТИ НЕ ПО-МАЛКО, КАКО ДАНИЕЛО,А? И Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЖУРНАЛЯТА КАТО КАЖАТ 'СПЕЦИяЛИСТИТЕ" ДА ОСВЕТЛЯТ ВСИЧКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ, НЕ САМО КОИТО ИЗКАШЛЯТ АСФАЛТАДЖИЙСКИ ТЛЪСТИ БАКШИШИ - НЕ ЛИ? ===========ПОРЕДНОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ -ЗАДИГАНЕ НА ПАВАЖИТЕ ОТ ГЛАДСТОН, ЗАИМОВ И ВСЯКЪДЕ- СЛЕДВА ДА БЪДЕ ПРЕДОТВРАТЕНО, защото тук са Луксозният модел ЕДРИ ПРАВОЪГЪЛНИ павета, които даже не са редени традиционно "на ветрило" докъдето стига ръката на седналия в пясъка павьор, а са геометрично "под конец"; освен това са обрамчени с ръчно дялани от сиенит бордюри и други изключително ценни каменни елементи, като километричен камък, заглавен и пр. Асфалтаджийската мафия използва тоталната блокада да задигне къде какво докопа с идея да "подобри" даже и Стария Град на Трихълмието като АСФАЛТИРА И ХИСАР КАПИЯ със скъпоценните калдаръми загладени от столетия и харесвани за Конаци, Сараи и Чифлици на по-първи 'ора. В брой. В твърда валута може. Ефтинката машинно набързо намазана чернилка по за три сезона (ако не вали, няма сняг / сол!) е типичната шмекерия като за междуселски шосета колкото да няма калища и прахоляци между наше село и ваше - мерсиме, "КлЕТЕ"! Имаше обявена "анкета" от която резултатът не го виждаме, но без съмнение е МЕНТЕ. Идиотическото подражание на "блестящия, ослепителен успех" на Капана, който си беше жива, функционираща честна и почтена занаятчийска Чаршия (с дюкян за майстора, а за семейството отгоре триетажно жилище на четири етажа!) не бива да МЕХАНАзира и свидната за всеки кореняк КАРЛОВСКА! С неповторим Genius Loci = Дух на Мястото! Колко е некадърен новият Гладен Архитект Ахрянов, плужек и ПОСЛУШНИК на МУТРО'ПОЛИТ'ика личи от самата му идея за "варианти", опции, възможности и невъзможности - тук място няма за изг7зици, сульо! (Щял бил да изсере "ИДЕОЛОГИЯ" (не ни стига Альошата!) на поредното Тепе на скалата на Джамбаз Тепе над приказната камбанарийка на Света Петка Стара към двореца на Попа да имало и КАТЕДРАЛЕН параклис - сякаш не знае, че за разлика от Базиликите долу в простолюдието, НА ВЪРХА МОЗАЙКИТЕ СА ОТ ДВОРЦОВА КЛАСА КАЧЕСТВО...)

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?