Следвайте ни

Слънчеви керемиди вече и в BG вариант

viber icon

Соларните керемиди, които произвеждат ток, са бъдещето на покривите. Такива ще се произвеждат вече и по нашите ширини - с българска електроника и софтуер. Родна компания е напът да представи в скоро време разработката си. Част от соларните елементи и електрониката са чужди, но цялостният продукт е около 70% наша разработка, твърди представител на фирмата.

Иновацията предизвика лавина от коментари

в социалните мрежи, далеч преди официалната си презентация. Въпреки че по света вече има доста аналози на соларните керемиди, цената за крайния клиент често е стресираща и чисто икономически няма начин да се изплати в нормалния експлоатационен живот на покрива, който обичайно е в рамките на 25-30 години, четем в коментарите в мрежата. Запознати уточняват, че във Франция например цената на фотоволтаична керемида варира от 900 до 2000 евро/кв. м. Само че в развитите държави, инвестирайки в соларни керемиди, клиентът е сигурен, че първо, ще разчита на финансова помощ от държавата. Второ той се радва на последващото намаляване на сметката за енергия на домакинството си и може да направи препродажба на излишъка от електроенергия на националната мрежа.

Вече с доста аналози по света

Преди 4 години руска компания от Aнапа започна производството на соларни керемиди. Те са с вградени слънчеви клетки, монтирани на покрива на къща до града и вече дават първите киловати енергия. Освен това са самопочистващи се и защитени от сняг, градушка, листа и мръсотия. Запознати обясняват, че решението е съвсем просто - в керемидите, направени от глина, е вградена по една соларна клетка. Тя е поставена така, че при нареждането им върху покрива да бъде изложена на слънце. Соларните керемиди не се различават от стандартните като размер и форма, но соларните произвеждат енергия от 13 до 63W. Те се поставят подобно на битумните керемиди и се монтират сравнително бързо. Най-удобно е това да стане заедно с изграждането на покрива.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Тони

Тони

07.01.2021 | 08:22

Не е ли достъпна цената до масовия потребител ще им стоят на склад. А държавата, за да ,,помогне,, ще иска майка си и баща си, като по пътя на парите, половината ще бъдат окрадени. Изпатил съм.

Отговори
8 0
Anatema

Anatema

08.01.2021 | 09:53

Darjavata e zlata prokleta mashteha v Bulgariya za povecheto ot grajdanite si !

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?