Следвайте ни

Ски писти и паркове върху градските покриви

viber icon

Архитекти в Китай създадоха цял спортен кампус, който наподобява хълмове и се слива с пейзажа

 

Зеленият покрив набира скорост като екологично решение и приятен за хората архитектурен елемент, който все повече ще се налага в дизайна през следващите години.

В тази връзка A + Awards покани архитекти, интериорни дизайнери, художници, ландшафтни архитекти, инженери и фотографи да представят своя визия за иновацията. Довеждайки до крайност призива на Льо Корбюзие за градини на покрива, някои от участниците в надпреварата напълно сливат сградите с пейзажа, предлагайки развлекателни съоръжения на открито, които обгръщат вътрешното пространство.

Екосистемите на подобни зелени покриви изискват иновативни инженерни решения за осветление, отводняване и носеща конструкция. От ски писти до мрежи от пешеходни пътеки, тези паркове на покрива активно насърчават градските жители да излизат по-често на открито. Това променя техните общности, като в същото време се смекчават неблагоприятните ефекти на презастроената градска среда.

Маскираният кампус в Куджоу

Големият победител, отличен от A + за 2020 г., е екипът на MAD Architects от Китай. Проектът им трансформира „изчезващия“ спортен кампус в Куджоу, който, след като бъде завършен, ще бъде най-голямата сграда в света, покрита със земя. Зелените склонове на новия комплекс ще служат като покрив, стени и обществено пространство в едно - така на практика ще е невъзможно да се различи къде теренът става фасада. В рамките на потъналите спортни съоръжения се оформя мрежа от извити пешеходни и велосипедни пътеки, които отразяват криволинейния профил на комплекса.

Змиевидно, по датски

Сгушен сред покрития с дървета пейзаж на запазения от ЮНЕСКО парк Dhyrehaven в Дания, Lars Gitz Architects използва вълнообразния пейзаж на покрива и така постига иновативен подход към жилищния дизайн. Змиевидната надстройка интегрира градината на покрива в рамките на комплекс от поколения, в който живеят студенти, докторанти и възрастни граждани. В локации, където съжителстват различни демографски групи, зеленият покрив предлага една по-устойчива архитектура, която служи като буфер за дъждовна вода, пречиствател на въздуха и регулиране на вътрешната температура в сградата.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?