44

Скандинавският мъх прави дома свеж и уютен

Великденски заек или яйце със скандинавски мъх - този сюрприз може да изненада всеки и е подходящ подарък за празника. В това ни убеждава Борислав Синапов от Home Trend: „Ако искате домът ви е да зелен и уютен, вкарайте в него скандинавския мъх. За това съвсем не е необходимо да ходите до северните тундри. Посетете магазин Home Trend на ул. "Патриарх Евтимий" 52 (до Понеделник пазара).   

Декоративният мъх е с до 40% по-евтино решение в сравнение с „живите“ стени, използвани в интериорния дизайн.

Живите зелени стени от скандинавски мъх стават все по-предпочитани от клиентите - те носят хармония и свежест. Оказва се, че екоматериалът е подходящ за всяко помещение в дома и офиса. Това е и чудесен начин да поканим природата в пространството, в което работим или живеем, и да се потопим сред нейния комфорт и релакс. Зеленият цвят се възприема спокойно и по този начин той въздейства благоприятно на целия организъм. Затова използването на скандинавски мъх в дизайна носи редица ползи: намалява нивото на стрес, абсорбира ненужната влага и отблъсква праховите частици във въздуха.

„Работим с много обществени сгради, хотели, спа центрове, салони за красота и други, които залагат на скандинавския мъх за цели стени", казва Борислав Синапов от Home Trend.

Все повече фирми, залагат и на живите лога за своите бизнеси. Логото, изработено от скандинавски мъх, ще остане завинаги запомнено и е успешен начин, за да популяризирате своя бранд.

Естественият скандинавски мъх - Cladonia stellaris, е екологично важен вид лишей. Той образува мек килим от мъх върху големи площи в Бореалните гори. Любопитно е също, че видът е предпочитан източник на храна за северните елени през зимните месеци, а оттам идва и наименованието му - „мъх на северния елен”. 

Събирането му пък не причинява увреждане на природата и не оставя следи след себе си в горските и планинските райони, където той вирее.

Едно от най-ценните свойства на мъха е това, че стабилизира нивата на влажност на въздуха в помещенията, в които се намира. При относителна влажност на въздуха под 40% той отдава влага, а при стойности над 60% абсорбира ненужната влага. Освен че регулира влажността, скандинавският мъх е и естествен пречиствател на въздуха. Той може да помогне за филтриране на замърсителите и токсините, като подобрява качеството на въздуха в помещенията и намалява риска от респираторни проблеми. Той няма нужда от пряка слънчева светлина, което го прави подходящ в пространства с изкуствено осветление. Дизайнерите го препоръчват за коридори, чакални и фоайета.

Избирайки пано със скандинавски мъх в интериора си, няма нужда да се притеснявате за поддръжката му, съветват експертите. Не е необходимо да се полива или пръска с вода. Изработва се ръчно, по индивидуална поръчка и може да бъде представено в над 26 цвята и няколко вида мъх. Изборът на полярен мъх е страхотно решение при декорацията на тъмни или недостатъчно добре осветени помещения, твърдят дизайнерите. Той също така е подходящ за фитнеси, спа зони или подземни помещения, тъй като не изисква специално осветление.

Възможно ли е мъхът да бъде използван като акцент на открити места? "Да, но за кратко и трябва да се намира под навес, който да го пази от метеорологични условия, които биха му навредили", обяснява Борислав Синапов.

А знаете ли кой е истинският цвят на това растение? Зелен или бял? 

„Вероятно сте виждали картини от скандинавски мъх в различни цветове, най-вече различни нюанси на зелено? Това е така, защото при обработката му е възможно да бъде оцветен с помощта на органични багри. Но всъщност в природата този вид растителност е с кремаво-бял цветови оттенък. При обработката той се стабилизира с различни соли, което също така го прави устойчив на огън, повишава трайността и не изисква поддръжка“, обясняват от Home Trend. 

За повече информация: Пловдив, ул. "Патриарх Евтимий" 52 (до Понеделник пазара), тел: 0895974674, www.hometrend-projects.com.

 

Ползват го и за часовници, които са уникални подаръци

Напоследък са и много популярни часовниците със скандинавски мъх. Обикновено те се създават с грижа и внимание към детайлите от ръцете на умел занаятчия. Ръчно изработеният часовник е не само функционален, но и изкуство, което придава характер и стил на пространството.
Може да се направи от различни материали като дърво и метал. Съчетава различни техники, като рязане, гравиране, рисуване и декорация. Дървото липа е чудесен избор в случая, тъй като то е леко, лесно за обработка и има красива текстура. Освен това липата е стабилна дървесина, която може да бъде изрязана и обработена с различни инструменти. И води до създаване на уникални часовници.

„Ние го наричаме „жив”, понеже той може да придаде топлина на всяко помещение. А мъхът се поставя върху него като декоративен завършващ елемент. Някои от най-популярните подаръци са именно ръчно изработените часовници от дърво и скандинавски мъх“, обясни Борислав Синапов. Фирменият подарък може да бъде изключително изискан и оригинален, а логото на фирмата се появява на видно място - изключително дискретно, но пък забележимо. Този красив фирмен или личен подарък ще впечатли всеки, препоръчва Борислав Синапов.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?