71

Скандинавският мъх или как природата влиза в дома

Не е необходимо да ходите до скандинавските тундри, за да вкарате скандинавския мъх в дома си. В това ни убеждава Борислав Синапов от Home Trend: „Ако искате дома ви е да зелен и уютен изберете най-доброто място, където да поставите новата си картина от скандинавски мъх. Или пък направете цяла зелена стена – тя ще ви осигури усещането за тишина, спокойствие и красота!“

Мъховете са изключителни растения, а естествения скандинавски мъх – Cladonia stellaris – е екологично важен вид лишей. Той образува мек килим от мъх върху големи площи в Бореалните гори. Любопитно е също, че видът е предпочитан източник на храна за северните елени през зимните месеци, а оттам идва и наименованието му – „мъх на северния елен”. 

Събирането на скандинавски мъх не причинява увреждане на природата и не оставя следи след себе си в горските и планински райони, където той вирее.

Един от най-интересните факти, свързани с декоративния мъх е, че той няма нужда от пряка слънчева светлина, което го прави подходящ в пространства с изкуствено осветление. Дизайнерите го препоръчват за коридори, чакални и фоайета. Влагата обаче не е сред „най-добрите му приятели“ – мъхът абсорбира влагата и уголемява обема си.

А знаете ли кой е истинският цвят на това растение? Зелен или бял? „Вероятно сте виждали картини от скандинавски мъх в различни цветове, най-вече различни нюанси на зелено? Това е така, защото при обработката му е възможно да бъде оцветен с помощта на органични багри. Но всъщност, в природата този вид растителност е с кремаво-бял цветови оттенък. При обработката, той се стабилизира с различни соли, което също така го прави устойчив на огън, повишава трайността и не изисква поддръжка“, обясняват от Home Trend

Мъховете могат да помогнат за стабилизиране на нивата на влага в помещението и поддържане на относителна влажност между 40 и 60%. Това е едно от по-интересните и полезни качества на този продукт – че той може да абсорбира влагата от въздуха, при висока влажност, и след това да я освободи обратно във въздуха, когато тя е ниска. Освен че регулира влажността, скандинавският мъх е и естествен пречиствател на въздуха. Той може да помогне за филтриране на замърсителите и токсините, като подобрява качеството на въздуха в помещенията и намалява риска от респираторни проблеми. Другото му предимство е, че се използва като звукопоглъщащ материал. За разлика от много синтетични материали, използвани за намаляване на шума, скандинавският мъх е възобновяем ресурс, който не изисква вредни химикали или интензивни производствени процеси.

За повече информация: Пловдив, ул. Патриарх Евтимий 52 /до Понеделник пазара/ тел: 0895974674, www.hometrend-projects.com.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?