Следвайте ни

Синдромът на Плюшкин е опасен, но лечим

Хординг е психологично заболяване, което се отключва най-често около 50-те години

viber icon

Чували ли сте за хординг? На пръв поглед безобидното презапасяване с ненужни вещи може да се превърне в опасно заболяване, което да застраши дома ви и вашето здраве, както и да ви изолира от вашите близки и приятели. Хординг е психологично заболяване, което има много имена. Известно е още като "патологично събирателство", "силогомания", "синдром на Плюшкин". Болните от хординг се затрупват с вещи, презапасяват се с ненужни стоки, стават неорганизирани и раздразнителни, а в по-тежките случаи домовете им се превръщат в опасни за живеене.

Все още не са напълно ясни причините за хординг. Според едни е вследствие на емоционална травма в ранните години, докато според други е генетично предразположение. Повече болни са на средна възраст, между 40- и 50-годишни, но първите симптоми са проявили, докато са били още в тийнейджърските си години.

Симптомите, които се наблюдават при хординг,са неподреденост, лоша хигиена, склонност към презапасяване, складиране на ненужни вещи, отлагане на обичайни дейности, ограничаване на социалните контакти, раздразнителност, невъзможност за определяне на истинската стойност на предметите.

Заболяването протича през 5 фази. При първата болният има склонност към презапасяване, но всички стаи в жилищата му са достъпни и обитаеми, няма затрупване с купчини от стари вещи. Втора фаза - две от стаите в жилището са засегнати, в тях има малки купчини с вещи, но пространството в коридора, както и около врати и стълбища е свободно. Трета фаза - поне една стая от жилището не е годна за живот, наблюдава се също лоша хигиена, значителни купчини с дрехи, списания, ненужни вещи. Четвърта фаза - две стаи са негодни за живот, хигиената е влошена, има опасност от падащи предмети заради високите купчини с вещи.
Пета фаза - пространството в коридори, килери, мазета, тавански помещения, както и това в кухнята или банята е запълнено с вещи. Болният е раздразнителен и интровертен. 

Имайки предвид, че хординг е заболяване на психологическа основа, обикновено лечението протича с помощта на антидепресанти. Смята се, че сеансите с психиатър имат по-добри резултати от хапчетата, тъй като така се изкоренява първопричината за заболяването и пациентът понася по-добре промяната.

Борислав Наумов

Борислав Наумов

Борислав Наумов е завършил Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Има над 30-годишен опит в печатни и електронни медии. Бил е отговорен редактор в Агенция „Балкан”, на българското издание на в. New Europe, на сайта „Коментатор”, главен редактор на агенция Internews. Ръководил е отделите за вътрешна информация на вестниците „Дума” и „Република”, бивш зам.-главен редактор на в. „Дума”. Работил е като парламентарен репортер на в. „Класа”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?