49

Симеон Пищалов: Наблюдава се повишено търсене на жилища "на зелено"

Преди седмица собствениците на фирма „Хъс“ Александър и Иван Асенови заедно със своя съдружник Симеон Пищалов (“Хъс естейт“) направиха първа копка на най-мащабния си проект до момента - „Тракия сити парк“. С внушителните 162 000 кв. м РЗП в композиция от 18 сгради мегапроектът е един от най-мащабните в града. За бъдещите планове на инвеститорите разговаряме със Симеон Пищалов. 

 

- Г-н Пищалов, започвате най-мащабния проект на компанията „Хъс естейт“ в ЖР "Тракия". С какво ще е по-различен той от досегашните ви концепции за жилищно строителство?

- Да, действително комплекс „Тракия сити парк“ е най-мащабният ни проект до момента. Ние винаги съобразяваме проектите си с даденостите на терена, локацията и инфраструктурата в района. Площта (32 000 кв. м) на терена ни даде възможност да проектираме 18 сгради на различна етажност (от 10 до 18 етажа), разположени по естетичен начин в периферията на парцела, за да може да предоставим на бъдещите обитатели внушителните 13 700 кв. м вътрешен двор между отделните секции и по този начин да осигурим достатъчно простор и отстояние на сградите една от друга. В допълнение с добре развитата инфраструктура в района сме планирали на цялата кота 0,00 да изградим търговски площи, които ще обособят един своеобразен търговски център с достатъчно места за паркиране за посетителите.

- Здравната криза бавно затихва, но пък войната в Украйна размести много от пластовете, свързана с доставки на материали. Как оценявате развитието на имотния пазар в Пловдив?

- Интересът към закупуване на имоти не е спаднал - дори напротив, като се има предвид инфлацията в световен мащаб. Българинът винаги е предпочитал да инвестира спестяванията си в имоти, именно затова в момента се наблюдава повишено търсене на жилища, най-вече в сегмент ново строителство, т. нар. „на зелено“. Нашите клиенти ни се доверяват, защото знаят, че ние залагаме изключително много на няколко важни компонента - локация, качествено строителство, функционалност на жилищата и отговорност към вече реализираните проекти.

- На какво се дължи това оживление в строителството на нови жилища и няма ли всичко това да ни доведе до нов имотен балон?  

- В последните години наистина се наблюдава ръст на ново строителство и това се налага най-вече от повишеното търсене на имоти в града. Пловдив е бързоразвиващ се град, с много потенциал и винаги е привличал инвестиции. Що се отнася до предполагаем имотен балон, не бих казал, по-скоро се очаква суровинна криза - невъзможност за доставки на суровини и материали за отделните отрасли, което ще се отрази и на строителния бранш. Но нашата компания е подготвена за това, тъй като ние планираме всичко предварително и по този начин осигуряваме доставките си навреме.  

-  Вие сте строител, но как мислите ще се развие Пловдив с това презастрояване и все по-засилващ се трафик?

- Няма как да спрем развитието на едни град, но това, което правим ние като строители, е да осигуряваме достатъчно места за паркиране и то в повечето случаи на подземни нива, за да не се натоварват пътните артерии.

-  В общественото пространство се води дискусия какъв град да бъде Пловдив - на автомобилите или на велосипедите. Вие също сте изкушен от спорта. Как ще коментирате? В какъв град искате да живеете вие и детето ви?  

- Със сигурност всички искаме да живеем в добре устроен и комуникативен град по отношение на пътната инфраструктура. Нека всеки да има възможност да избира как да се придвижва - с кола, градски транспорт или колело, пътните артерии и велоалеите в града предоставят тази възможност.

Пловдив предлага много варианти за спорт и отдих, като Гребната база, тепетата, парк "Лаута" и др. Точно затова винаги съобразяваме локацията на комплексите ни да бъде в близост до тези дадености.

- Какви са бъдещите планове на компанията ви? Къде планирате да строите новите си сгради?  

- Ние сме непрекъснато развиваща се компания, която се старае да гледа в бъдещето, да се надгражда и предлага на клиентите си само най-доброто. В този ред на мисли мога да кажа, че в краткосрочен план ще имаме проекти в район "Южен" - комплекс „Парк Авеню“, в широкия център - комплекс „Ривиера парк“, а в по-дългосрочен план имаме проекти в района на Гребната база.

 

Симеон Пищалов ръководи една от младите, но бързоразвиващи се компании в Пловдив - "Хъс естейт" и „Арх Ситистрой”. С тях той реализира жилищните комплекси, известни под името „Магнолия”, съвместно със собствениците на фирма „Хъс”, също вече построения „Plovdiv City Park 1”, „Plovdiv City Park 2. В момента компанията е главен изпълнител на жилищен комплекс „Plovdiv City Park 3”, отново инвестиция на „Хъс“, в непосредствена близост до мол "Пловдив". Фирмата на г-н Пищалов извършва строителството на тенис кортовете на Цвети Пиронкова, а към днешна дата става все по-конкурентна на пазара при строителство на промишлени сгради. Сред тях са сервизът за тежкотоварни автомобили в индустриална зона „Тракия“, заводът за рециклиране на текстил „Хюманита”, производственият цех на „Хъс“.

Симеон Пищалов е роден в София, но близо 30 години живее в китния родопски град Чепеларе. Майка му - Елена Пищалова, е архитект с дългогодишен опит, която проектира голяма част от обектите на компанията както в Чепеларе, така и много от пловдивските комплекси, като „Тоскана резиденс” и „Магнолия Резиденс”. Дядо му - Христо Петров, е един от най-известните момчиловски майстори дърворезбари. Симеон Пищалов учи първо в Националната спортна академия в София, където специализира „Ски и сноуборд”. След това се дипломира като строителен инженер, специалност “ВиК”, във Варненския свободен университет. В същия университет предприемачът учи и специалност „Пътно строителство”.

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?