49

Шефът на "Старинен Пловдив": Недопустимо е бетониране, всичко в охранителна зона става с проект

Елена Кантарева-Дечева за казуса с бетонираната кашпа на кръстовище в Стария град

Поредното своеволие в Стария град, при което пловдивчанин бетонира кашпа в средата на кръстовище до ул. „Константин Стоилов“ № 40, създава главоболия на минувачи и туристи. Хората, които минават всеки ден през това оживено място, рискуват да си счупят крак или да катастрофират, както писа „Марица“.  

„За мен е абсолютно недопустимо това поставяне на кашпа, особено бетонирането й, в Стария град – реагира на казуса и директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Елена Кантарева-Дечева. „Всяко нещо, което се случва на територията на Старинен Пловдив – един архитектурно-исторически резерват, който влиза и в охранителна зона – трябва да става с изготвен проект, съгласуван по реда на Закона за културното наследство. Поставянето на тази кашпа е абсолютно нарушение на закона. Да не говорим, че тя ще бъде едно препятствие за минувачите и ще създаде проблеми с безопасността на движението“, каза още Елена Кантарева-Дечева. 

Според записи на камерите в района и сигнали на жители от околните къщи до компетентните институции, поставянето на кашпата е дело на Хаик Таквор Гарабедян, живеещ в непосредствена близост на ул. „Константин Стоилов“ № 40. Целта е тя да играе роля на преградно съоръжение за недопускане на автомобили пред и около дома му.

Елена Кантарева-Дечева припомни как наскоро в резервата имаше подобен проблем с преминаващи тежкотоварни автомобили, които засегнаха три от еркерите на знакови къщи в Стария град. „Тогава бяхме поканили комисия по чл. 72 от културното наследство и в резултат имаме предписания и мерки. Сега други отговорни институции в Пловдив трябва да регулират движението в зоната, като поставят знаци – ето това е начинът да бъдат съхранени старинните възрожденски къщи, а не чрез п одобни своеволни действия“ – посочи директорът на ОИ „Старинен Пловдив“. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
ХХХ

ХХХ

21.09.2023 | 17:28

В Стария град трябва да се забрани движението на автомобили. Трябва да е само пешеходна зона.

Отговори
8 0
оросс

оросс

21.09.2023 | 16:28

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами --------- https://welcome.to/biocom

Отговори
0 3
Шеф Таралежков

Шеф Таралежков

21.09.2023 | 20:46

Абе, аланкоолу! Отвори си един магазин на „Главната“ и си продавай виагрите, там. Това е вестник бе чоджум.

Отговори
10 0
гербави и седераси

гербави и седераси

21.09.2023 | 16:27

Бутайте Стария град и блъскай нови кооперации и оазиси!

Отговори
8 4
Петя

Петя

21.09.2023 | 15:53

Тази директорка е за гонене!!! Стига сте я публикували!!! Оставка и вън!

Отговори
14 2
Лелееее. Колко смело вземаш реенията.

Лелееее. Колко смело вземаш реенията.

21.09.2023 | 16:14

Сигурно съпругът ти е постоянно на тръни в очакване да изкъшкаш и него.

Отговори
10 1
Арх

Арх

21.09.2023 | 15:42

Простотиите на арменеца не си заслужават коментара. Лепва му се една присъда и толкова. За съжаление нямаме практиката за такива изпълнения да се полага обществено полезен труд с метла и лопата.

Отговори
7 3
госпожа Бандерова

госпожа Бандерова

21.09.2023 | 15:20

Я аз да запитам госпожа Елена Дечева, като се пише много примерна и защитница на правдата, как преди време заедно с мъжът и покойният вече Дечко, узурпираха и завзеха целият "трети" тавански етаж на ул. Петьофи 32, който не е само тяхна собственост а и на Запрянка? Благодарение на издадено разрешение за строеж от архитект Михаил Богданов си направиха на тавана ателие. Да не се ослушва, много много ами да подава оставка веднага, да не отида да разкажа на Здравко какви са ги вършили. Отделно какво прави дъщеря и Райна Дечева-Учкунова на работа като реставратор към ОИ Старинен Пловдив. Това не ли е конфликт на интереси да запитам аз. Пускам сигнал до Икономическа полиция и Прокуратурата да разследват веднага всичко! Хвала!!!!

Отговори
20 3
Архитект

Архитект

21.09.2023 | 16:52

Напълно си прав, тази нагла лапачка смъкна от америка за българия близо милион за мозайките като техен основен агент, които бяха усвоени от целият и род, и то чрез частната и фондация

Отговори
14 2
Допустимо е госпожо! Допустимо е!

Допустимо е госпожо! Допустимо е!

21.09.2023 | 15:06

Щом, са бетонирали кашпата на средата на кръстовището, значи е допустимо. Чуден град, с чудни хора и с още по-чудновати нрави. Това е „Старинен Пловдив“!

Отговори
17 5

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?