Следвайте ни

Ще стане ли ул. „Карловска" „Капана" 2 СНИМКИ

Това пита пловдивчани главният архитект Димитър Ахрянов, едва ли - скептични са граждани и експерти

viber icon

Старите пловдивчани помнят улица „Карловска“ като място за занаяти и търговия. В известна степен тя е запазила тези свои функции. Днес обаче колоритната улица влезе във фокуса на обществените нагласи. 

В началото на март т.г. тръгна реализирането на Водния проект. Улица „Карловска”, която реално няма защитен статут, попада в първия етап от проекта, в който е заложено асфалтиране на над 40 улици, влизащи в обхвата му. И съответно ще бъдат разкопани. Паважът по „Карловска“ предстои да се премахне, за да бъде асфалтирана улицата. Така тя е напът да загуби своята автентичност и да остане без своите отличителни едри павета.

И така как ще изглежда след ремонта емблематичната пловдивска улица? За това думата имат и пловдивчани.

За целта Община Пловдив стартира онлайн анкета, която да помогне за постигането на обществен консенсус за бъдещия <210> облик. Допитването се провежда по инициатива на главния архитект на града арх. Димитър Ахрянов и търси баланса между интересите на живеещите на ул. “Карловска” и останалите граждани. Анкетата е публикувана във Фейсбук страницата на Община Пловдив.

До момента са предложени няколко варианта за бъдещото развитие на емблематичната улица. 

Първият е улицата да загуби паважната си настилка и да бъде преасфалтирана, както е по план съгласно Водния проект. Втората опция е обликът и функционалността на улицата да бъдат съхранени. В този случай ул. “Карловска” ще запази паважната си настилка и ще остане пътно платно с паркоместа. Паветата няма да бъдат премахнати, но ще се преподредят. Третото предложение гласи тротоарите на улицата да бъдат изравнение с пътната настилка, като това ще премахне възможността за паркиране.

Реализацията на този план ще превърне улицата в зона със споделено използване между пешеходно и автомобилно движение. Последният вариант се състои в това отсечки от трасето да бъдат превърнати в изцяло пешеходна зона. Идеята е улицата да изпълнява подобна функция като колоритния квартал “Капана”, като това ще даде възможност за изграждането на пространства за активен обществен живот - заведения, места за културни събития, др. 

Бъдещата визия и функционалност на ул. “Карловска” предстоят да бъдат решени в близко бъдеще, веднага след като бъде постигнат общ консенсус между гражданите на града. „Засега надделява идеята улицата да се превърне в зона със споделено движение - на пешеходци и на автомобили“, така главният архитект на общината Димитър Ахрянов обобщава резултатите от проучването.

Снимки Атанас Кънев

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

ГладАрхПЛУЖЕК Ахрян е НЕКОМПЕТЕНТЕН ПОСЛУШНИК на мутро'полит'ика

13.05.2020 | 19:32

ПОРЕДНОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ -ЗАДИГАНЕ НА ПАВАЖИТЕ ОТ ГЛАДСТОН, ЗАИМОВ И ОТВСЯКЪДЕ- СЛЕДВА ДА БЪДЕ ПРЕДОТВРАТЕНО, защото тук са Луксозният модел ЕДРИ ПРАВОЪГЪЛНИ павета, които даже не са редени традиционно "на ветрило" докъдето стига ръката на седналия в пясъка павьор, а са геометрично "под конец"; освен това са обрамчени с ръчно дялани от сиенит бордюри и други изключително ценни каменни елементи, като километричен камък, заглавен и пр. Асфалтаджийската мафия използва тоталната блокада да задигне къде какво докопа с идея да "подобри" даже и Стария Град на Трихълмието като АСФАЛТИРА И ХИСАР КАПИЯ със скъпоценните калдаръми загладени от столетия и харесвани за Конаци, Сараи и Чифлици на по-първи 'ора. В брой. В твърда валута. Ефтинката машинно набързо намазана чернилка по за три сезона (ако не вали, няма сняг / сол!) е типичната шмекерия като за междуселски шосета колкото да няма калища и прахоляци между наше село и ваше - мерсиме, г-н "КлЕТЕ"! Имаше обявена "анкета" от която резултатът не го виждаме, но без съмнение е МЕНТЕ. Идиотическото подражание на "блестящия, ослепителен успех" на Капана, който си беше жива, функционираща честна и почтена занаятчийска Чаршия (с дюкян за майстора, а за семейството отгоре триетажно жилище на четири етажа!) не бива да МЕХАНАзира и свидната за всеки кореняк КАРЛОВСКА! С неповторим Genius Loci = Дух на Мястото! Колко е некадърен новият Гладен Архитект Ахрянов, плужек и ПОСЛУШНИК на МУТРО'ПОЛИТ'ика личи от самата му идея за "варианти", опции, възможности и невъзможности - тук място няма за изг7зици, сульо! (Щял бил да изсере "ИДЕОЛОГИЯ" (не ни стига Альошата!) на поредното Тепе на скалата на Джамбаз Тепе над приказната камбанарийка на Света Петка Стара към двореца на Попа да имало и КАТЕДРАЛЕН параклис - сякаш не знае, че за разлика от Базиликите долу в простолюдието, НА ВЪРХА МОЗАЙКИТЕ СА ОТ ДВОРЦОВА КЛАСА КАЧЕСТВО...)

Отговори
13 0

НЕКОМПЕТЕНТЕН ПОСЛУШНИК на мутро'полит'ика / LAPSUS

13.05.2020 | 19:38

LAPSUS = ГРЕШКА стана: за Капана да се чете "...отгоре триСТАЙНО ЖИЛИЩЕ НА ЧЕТИРИ ЕТАЖА..." - с извинение!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?