Следвайте ни

Сградите с ключова роля: Намаляваме с 55% емисиите до 2030 г.

Страната ни участва в кампанията Renovate Europe Day – Ден на „Обнови Европа“ чрез БАИС

viber icon

България участва в Renovate Europe Day - Ден на „Обнови Европа“ , който е част от Европейската кампания за по-добър живот. Събитието се проведе вчера, на ниво ЕС. Страната ни участва в кампанията чрез Българска асоциация за изолации в строителството (БАИС) като неин национален партньор. Към момента в Инициативата членуват общо 8 страни: България, Ирландия, Дания, Словения, Гърция, Румъния, Латвия и Хърватска.

Енергийното обновяване е в центъра на приоритетите

на Европейския съюз по отношение на целите, които трябва да бъдат постигнати в енергийната ефективност и Зелената сделка“, каза инж. Йордан Николов, изпълнителен директор на  БАИС.

„Ние като национална организация, както и нашите членове индивидуално, добре разбираме приоритетите, определени от ЕС, и основната роля, която сградите имат за постигане на 55% намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г. Ангажирани сме с каузата и очакваме необходимата ни институционална подкрепа за постигане на целите. Енергийното обновяване е един сигурен начин за сериозен тласък на икономиката, за постигане на нашите климатични цели и подобряване на здравето и качеството на живот на милиони граждани на ЕС“, допълни инж. Николов.

Основната инициатива е европейската „Зелена сделка“

Тя идентифицира необходимостта от удвояване на нивата на обновяване в ЕС, в полза на неговите граждани, бизнес и околна среда. Хората са все по-загрижени за своите работни места, благосъстояние и качество на живот. На 14 октомври беше публикувана водещата инициатива Renovate wave. Очаква  се тя да даде допълнителен регулаторен тласък и насоки как да се канализират европейските фондове за възстановяване към сградите.

Страните-членки трябва да се възползват от възможността, която дава Европейското финансиране за възстановяване, за да подредят приоритетите на енергийното обновяване в националните планове за възстановяване, които разработват и които трябва да бъдат представени в Европейската комисия.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?