46
Следвайте ни

Сгради със змийска кожа - стъклените тухли се завръщат СНИМКИ

viber icon

Помните ли стените от стъклени тухли, които бяха толкова модерни през 80-те? Тяхното приложение не остана завинаги в миналото. Съвременните технологии позволяват създаването на нови, оригинални и впечатляващи модели. Всъщност стъклените тухли са създадени в началото на 20-и век. Днес те се завръщат и използват за създаването на неповторим вътрешен и външен дизайн, тъй като разнообразието от цветове, форми и текстури.

Отличителен белег на следвоенния строителен бум, лъскавата повърхност от стъклена тухла е разпознаваема в хиляди жилищни блокове, училища, библиотеки и промишлени офиси от 50-те и 60-те години. За разлика от традиционната зидария, стъклените тухли предлагат множество предимства: те са лесни за почистване, имат висока издръжливост и полихроматично производство, пише специализираният сайт за архитектура Architizer.

Те са кухи паралелепипеди със стени от стъкло, които служат за издигане на стени, през които влиза светлина. Могат да бъдат напълно прозрачни, матирани, оцветени, изрисувани, с различна текстура и различни размери, а някои наподобяват змийска кожа. Могат да създават своеобразни пана, в които чрез игра на светлината да се образуват красиви картини и уютни пространства.

Ето защо в следвоенната епоха бялата стъклена тухла е оценена високо, понеже сиянието й контрастира с все още опушените стени от бомбардировките из градовете. За разлика от стъклената тухла, традиционната тухлена зидана конструкция има способността да диша, поема и отделя влага с колебания в атмосферната влажност. Остъклената тухла прекъсва процеса чрез довършване на външната повърхност, ограничавайки възможността за изхвърляне на уловената влага. Поради тази причина е особено важно остъклените тухлени стени да имат подходящ дренаж, за да увеличат максимално живота на материала. 

Неправилното изграждане или поддръжка на остъклена тухла може да доведе до сериозни повреди и разходи за повторно облицоване на външните фасади. Освен това тухлите издържат почти всякакви температури, но стъклото се свива в студа и се разширява в жегата. Тази промяна в големината трябва да се има предвид и се налага да използвате специални техники и материали при изграждането на стените, предупреждават специалисти по темата.

Прозрачна къща до океана

Благодарение на своите разноцветни свойства и голямо разнообразие от форми, стъклената тухла влезе в полезрението на постмодерните архитекти. Тъй като те все повече играят с текстурите и внимателно възприемат постмодерната естетика, остъклената тухла е готова да се  завърне.

Импулсът за изграждането на нова къща над залива Варата дойде от желанието на собственика да заснеме по-добре гледката към океана. Работейки от съществуващата плоча на предишната къща на мястото, Hayne Wadley Architecture създаде план на крилото, който се отваря към гледката към залива. 

Впечатляващите остъклени тухлени стени с външен вид, наподобяващ змийска кожа, интерпретират модел от „Метаморфоза III“ на MC Escher, който отеква в тавана. 

Палубата от дървен материал обгражда къщата и контрастира с черната остъклена тухла.

Прозорци в ритъм

Това са социалните жилища Logements Monfleuri, изпълнени по проекта на Atelier Stéphane Fernandez от Франция.

Просторната пететажна жилищна кооперация в центъра на Карну е покрита с бяла стъклена тухла. Тук материалът е използван успешно, за да създаде уникалната идентичност на сградата. 

Фасадата, обърната към обществен площад, е облицована с бяла тухла, докато другите фасади използват по-приглушен сив бетон. Всеки апартамент има големи прозорци, които пресичат фасадата и придават ритъм на конструкцията.

577 апартамента от бетон и стъкло

Бели остъклени тухли оформят фасадата на жилищната сграда на Дарлинг Скуеър, образувайки триъгълна конструкция отстрани на изпъкналите прозорци. 

Новият комплекс в Сидни, Австралия, включва 577 апартамента в няколко кули с допълнително пространство за пазаруване и ресторанти. Основните материали включват тухли, бетон и стъкло, палитра, която присъства в промишлената естетика на околния квартал. Специално внимание на е обърнато на северноориентирани апартаменти, за които проектантите от Tzannes осигуряват естествено вътрешно осветление.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?