44

Сензори в асансьорите предупреждават за земетресение

Системата за автоматично управление неутрализира бедствието в реално време

Специални сензори, монтирани в асансьорите, могат в реално време да измерват параметрите на току-що започнало земетресение. Иновацията е нова в науката и се предлага от международен екип, в който участват учени от БАН, Техническия университет в София, Софийския университет и техни колеги от Индия, Испания, Италия и Турция.   

На територията на България са известни четири големи активни земетръсни огнища, способни да породят трусове от 7 и по-висока степен по Рихтер. Сред тях е и Пловдив. Градът попада в една от зоните с активни разломни линии, с потенциал за генериране на разрушителни земетресения. Ето защо е  важно да има особено внимание към качеството на строителството под тепетата. Превенцията е от голямо значение в този случай.  

Най-високите сгради (над 16 етажа - небостъргачи, телевизионни кули и др.) слабо се влияят от земетресенията, защото са много нискочестотни. Едноетажните сгради също не са толкова уязвими, защото са високочестотни. Най-застрашени при земетресение се оказват средночестотните сгради (конструкции от 3 до 16 етажа), в които обаче живеят над 90% от жителите на планетата. При силно люлеене те веднага влизат в резонанс с честотите на природното бедствие и има опасност от разрушения (главно поради строителни грешки). Добрата новина е, че почти всички тези средночестотни сгради имат асансьори.

Другата добра новина е, че с малко усилия и средства могат да се изградят системи с активно автоматично управление. Именно тази иновация се предлага от международния екип учени.

„В съществуващите асансьорни шахти, например на последния етаж, се монтират специални инерционни устройства. Те използват външни източници на енергия, например ток от електропреносната мрежа. Със специални сензори в реално време се измерват параметрите на току-що започнало земетресение. Компютърът на асансьорното оборудване изчислява необходимия управляващ ефект“, обясни доц. Филип Филипов от Института по механика към БАН.

Как става това

Управлението се осъществява чрез монтирани на последния етаж специални инерционни устройства - работни органи, които създават абсолютно същите инерционни сили като току-що измереното земетресение, но с обратен знак. ​Алтернатива е използването на самата асансьорна клетка за целите на управлението ​- по този начин строителното съоръжение остава в покой при произволни земетресения с произволен магнитуд, честотен спектър и продължителност. „Тези системи за автоматично управление се нуждаят от външна енергия - електрически и/или дизел генератори. Ако по време на земетресение спре електрозахранването, е необходимо да се осигури автономно електрозахранване, например от резервни йонно-литиеви  батерии и/или дизел генератори в приземния етаж на сградата. Тези системи защитават съоръженията в случай на произволно земетресение.

Стойността на това иновативно решение е приблизително същата като стойността на съществуващия асансьор в сградата“, уточни пред „Марица“ Филипов. Той отдавна работи по системите за ранно предупреждение и твърди, че ако се следи радонът в минералните води и се забележи, че той скача в пъти над нормата - това е сигурен индикатор, че след дни предстои силно земетресение. Ето защо в момента системите за ранно предупреждение са един от ключовите въпроси пред науката. „България е част от гигантския Средиземноморско-Хималайски сеизмичен пояс ​- втория по големина и потенциал в света, способен да генерира силни земетресения, след Тихоокеанския. Съставен от няколко сблъскващи се континентални плочи - Атлантическа, Европейска, Азиатска, Африканска и Индийската субплоча, този сеизмогенен район произвежда над 15% от всички земетресения на планетата.

В този контекст създаването на една глобална (или полуглобална евро-азиатска) система за ранно предупреждение от земетресения и цунами може да бъде силно конкурентоспособна на Тихоокеанската такава“, казват Бойко Рангелов и Филип Филипов в статията си „Призракът Лариса - 1200 земетресения за 2 седмици“, публикувана във в. "168 часа".

Зимните месеци на Балканите са наситени с едни от най-смъртоносните и разрушителни земетресения. Нова хипотеза в науката предполага, че по това време се получава огромно струпване на студени въздушни маси, които рязко се спускат към разломите.

От 1612 г. досега между ноември и февруари сеизмолозите отчитат общо 39 жестоки труса ​- те са над шеста и седма степен, убили са стотици хиляди хора. Най-кошмарните за България остават първата трагедия във Вранча и Стражица, те също са от този период.

Пловдив е сред зоните с активни разломни линии

На територията на България са известни четири големи активни земетръсни огнища, способни да породят земетресения от 7 и по-висока степен. Сред тях е и Пловдив.

Инж. Красимир Кърпаров показва примерна карта на активните разломни линии в България. Към тях трябва да има особено внимание, като потенциал за генериране на разрушителни земетресения са означените като „висока” и „много висока” опасност ​- предупреждава експертът, който има повече от 20 години опит в областта на сеизмичното инженерство, обследване на сгради и земна основа, усилване и укрепване на строителни конструкции и земна основа. Регионалното напрежение в България и разломните линии оформят няколко силни сеизмични зони: Горна Оряховица (Стражишки разломи), Североизточна България (Шабленски разломи), Софийска (Витошки разлом,​ разлом Перник - Белчин), Струмска (Крупнишки и Беласишки разлом - най-силното земетресение М 7.4 в Континентална Европа - 1904), Родопска (Местенски, Чепински, Доспатски, Девински и Ардински разлом) и Средногорска (Маришки, Тунджански, Поповишки, Чирпански разлом).

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Горчив опит

Горчив опит

08.03.2023 | 16:58

Тази "екстра" ще увеличи цената на асансьора. Т.е новодомците ще бъдат ощипани. Но съм сигурен, че ефектът ще е нулев - както общите ТВ антени в блоковете. Усилвателите на тези антени се прехвърляха от блок на блок от самите строители и така никъде тези антени не заработиха. Та тази "новинка" ще има същия ефект. Дано не съм прав, но на Територията хубавите неща са изключение, а не правило.

Отговори
2 0
Стоичков

Стоичков

08.03.2023 | 15:43

По време на земетресение обикновено спира тока,така че тея "сезори" ще помогнат,ако има допълнително оборудване за захранването им. За съжаление пак от отговорните органи за поддръжка на асансьорите са ни подготвили нови "защити"/решетки в кабината/.Тази "сигурност" и загриженост няма край,то не бяха въжета.кабели,домофони,аварийно осветление сега и решетки. До кога ще мислите как да взимате постоянно пари от етажната собственост с такива задължителни мерки.Направо да се чудим как сме оцелели до сега без тези "екстри".

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?