46

Сдружение иска нов парк в Коматево

Нов парк искат и жителите на район "Южен". В момента сдружение "Коматевци за Коматево" инициира подписка с искането да се осигурят средства за изработване на окончателен проект на ПУП-ПРЗ (план за регулация и застрояване) за урегулиране на ПИ 56784.338.1, ПИ 56784.339.1 и ПИ 56784.339.2 по КК на Пловдив с цел обособяване на зелени площи - парк.  

Става въпрос за три общински имота с обща площ около 65 дка, предназначени за зелени площи. Терените се намират между базата на стадион "Ботев' в Коматево, болница "Еврохоспотал' и  квартал "Остромила'.

Не желаем бетони, а повече паркове и зелени площи, категорични са инициаторите.

Припомняме, че "Южен", който изпревари по население половината областни градове в България, има най-малко зелени площи на жител - за това първи алармира екскметът на района Борислав Инчев. По негова инициатива, докато още е  райкмет, е подготвен начален проект за изграждане на нов парк от 68 декара в близост до футболната база на Ботев в квартал "Коматево".

„Отне ни близо 2 години време - разказа преди време в "Марица" Инчев,  - първите стъпки бяха да обособим терена.“ За образуването му „събират“ 3 различни парцела - единият е със статут на дървопроизводителна гора, другият е пасище, а третият - с предназначение „зелена зона“. Така получават общо близо 68 декара площ за парка.

„Спазвайки процедурите, внесохме предложение за скица до Голямата община - оттам имаме „да“. И това е добре, защото идеята е прекрасна. Район „Южен“ е с най-малко зелени площи в целия град. Следващата стъпка бе изработване на планово-техническо задание - основа за паркоустройствен проект. Имаме одобрението и за него от ЕСУТ“, изброява свършеното до момента  Инчев. Ако се стигне до реализация, това ще бъде най-големият парк в район „Южен”.

Само че дотогава трябва да се мине процедура по възлагане на идеен, технически и работен проект. „Един вече готов проект ще даде отговор на много въпроси. Примерно колко ще струва построяването на парка“, поясни Инчев. Той е категоричен, че процесът не трябва да прекъсва и да се отдалечава във времето. Според него финанси могат да се търсят и по линия на различни европейски програми. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Бащата на блатото

Бащата на блатото

04.07.2022 | 20:49

Ама ще получи хотелче...

Отговори
1 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?