Следвайте ни

Сделките с жилища в Пловдив намаляха през 2020-а, иде ръст на лошите кредити

viber icon

Броят на сделките с жилища в Пловдив е намалял с 4% през 2020 година, сочат данните на Агенцията по вписванията. През четвъртото тримесечие на миналата година са вписани 4846 сделки с имоти. Общо за годината под тепетата са вписани 14 463 сделки, което е с 5% под равнището от 2019 г.

В Пловдив по-силно изразен е спадът при ипотечните кредити както за тримесечието, така и за цялата година. Между октомври и декември в града са вписани 1225 законни и договорни ипотеки, като броят им намалява с 4,2 на сто спрямо същия период на 2019 г. За цялата година във втория по големина град в страната са регистрирани 3721 ипотечни кредита, което съставлява спад от 12,4% спрямо 2019 г. 

Важно е да отбележим, че данните на Агенцията по вписванията не отразяват сделките на „зелено“, така че реалният ефект от пандемията вероятно ще се види по-нататък.

Спад се наблюдава и в столицата,

където сделките с жилища през 2020 г. намаляват с 5,4%. Реално в София са продадени 28 156 жилища, което поставя пандемичната 2020 г. наравно с 2017 и 2018 г. През последното тримесечие броят им остава почти без промяна спрямо същия период на 2019 г. - 9550 срещу 9587. Най-драстичен спад в София се вижда през второто тримесечие на годината, когато бяха въведени строгите здравни мерки, което забави процеса по отчитане на сделките пред нотариус.

От агенциите за имоти пък отбелязват, че 2020 г. прекъсва 8-годишната серия от повишаване на сделките. Според брокери пандемията всъщност засили сделките „на зелено“, където се отбелязва ръст. Причината - много хора потърсиха къде да „скрият“ спестяванията си в кризата, а пандемията ориентира купувачите и към  къщите на село. По-тревожната тенденция обаче идва от банките.

Задава се ръст на лошите кредити,

твърдят от БНБ. Рискът граждани и фирми да закъсат с плащането на вноските е напълно реален - на фона на влошаване на епидемичната обстановка и на условията за правене на бизнес и при изтичане на временния мораториума, който бе наложен върху обслужването на задълженията заради коронакризата. Необслужваните заеми може да нараснат след изтичане на кредитния мораториум, това се посочва в периодичното издание на БНБ „Банките в България“. С най-значителни обеми на кредити под мораториум сред водещите икономически сектори са „преработвателна промишленост“, „търговия на едро и дребно“, „операции с недвижими имоти“, „строителство“, „хотелиерство и ресторантьорство“ и „транспорт и складиране“, посочват от БНБ. Лошите заеми на домакинствата достигат 1.8 млрд. лв., от които 1.1 млрд. лв. са с просрочие над 180 дни. По потребителски заеми необслужвани са 1.1 млрд. лв., а с ипотека са 752.6 млн. лв. 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай