44

Сделка за цех от 6000 квадрата стана №1 в Пловдив

В бизнеса с търговски площи и складове

Продажбата на цех за електронни компоненти с внушителните 6000 кв.м бележи своеобразен връх в сделките за изминалата година на местния офис на  платформата "БГСклад", специализирана в търговия със складове, халета и търговски площи. Това постижение се допълва от сделката, при която бяха отдадени под наем 2000 кв. метра и те са за производство и печатарска дейност. Става дума за нова база в границите на Северната индустриална зона на Пловдив. Доколко горещ е обаче пазарът на складови площи под тепетата?    

Спад в сделките - между 15 и 20%, отчитат на пазара на индустриалните имоти, въпреки началния висок интерес към площи над 2000 кв.м. Независимо от увеличението в електронната търговия, намаляващото търсене на складови площи влияе на сектора, твърдят брокерите от платформата "БГСклад". „Първоначалното увеличение на наемите за складове клас А и Б е последвано от намаление, свързано с отслабващото търсене. Стагнацията в инвестициите в нови индустриални райони и инфраструктура е резултат от икономическите предизвикателства в страната ни. Интересът към екологичните сгради обаче се запазва  въпреки сериозния спад на пазара“, твърдят от платформата. 

Каква е ситуацията в Пловдив

През изминалата година на пазара на индустриални имоти в Пловдив най-активно се търсеха площи до 500 кв.м, спорадични запитвания обаче има и за по-големи квадратури до 2500 кв.м, коментира пред "Марица" Атанас Ласков, представител на "БГСклад" под тепетата.

В същото време 80% от новото строителство на индустриални и складови помещения бе основно за собствено ползване от инвеститорите, уточни Ласков. Според него през втората половина на 2023 г. търсенето на индустриални площи за покупка и наемане намаля драстично, което е отзвук на задълбочаващата се криза в Западна Европа. През 2024-та, според брокера, не се очаква преди средата на април значителна промяна в темповете на пазара, въпреки надеждите за бързо излизане от това състояние. Най-голямата сделка в региона бе продажбата на цех за електронни компоненти - 6000 кв.м. Друг връх в сделките отбеляза отдаването под наем на 2000 кв.м за производство и печатарска дейност. „Стартираха и нови проекти, провокирани от бума на строителство в жилищния сектор. По-голямата част от тях бяха за собствено ползване, а тези със спекулативна цел, които бяха реализирани в края на годината, когато започна и охлаждане на пазара на наеми, не покриха очакванията на инвеститорите за бързото им отдаване“, как още Ласков.

Наемните цени за Пловдив варират  

от 3 евро/кв. метра на по-стари обекти до 4.50 евро/кв. метра 

за новопостроените. 

Развитието на индустриалните зони извън столицата се забавя заради общия спад, допълва картината собственикът на "БГСклад" Симеон Митев. „Спадът в интереса към малки и средни площи в различните региони отразява промените в икономическата ситуация“, смята той. И допълва, че на фона на спадащия интерес поддържането на високи стандарти в складовите пространства остава предизвикателство. Плановете за инвестиции в логистични центрове и терминали също остават несигурни в сегашната икономическа обстановка.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?