46

Съседката гледа домашните си любимци във входа. Какво да правим?

Една от нашите съседки в блока гледа котки на етажа, където е апартаментът й. За целта ползва общите пространства, но миризмата е ужасна. Усеща се етажи над и под нея, съседите й негодуват, но без резултат.

Не могат да се справят с нея. Какво да правим? Това питат жители от блок в район „Западен“, които търсят съвет по казуса.

Случаите с милостиви хора, отглеждащи котки във входа, е  жива класика в жанра. Това на пръв поглед добро дело обаче нерядко е съпътствано от лоша хигиена, неприятна миризма, която се усеща още от входната врата. „Понякога целият ни вход мирише ужасно и трябва да държим прозорците на всеки етаж постоянно отворени, иначе не се издържа. Често се ползват и мазетата, които стават дом на котките и често те са си свикнали да ходят там и по малка, и по голяма нужда, развъждат се, а мазетата ни са пълни с  бълхи! Почти никой вече не слиза долу, в тях“, жалват се обитателите на друг блок в града.

„Имахме подобен случай преди време. До нас дойде сигнал от живеещи на адрес в ЖР „Тракия“. Хората ни пишеха: „Неколкократно сме ви информирали и искали съдействие във връзка с отглежданите домашни любимци - кучета, неустановен брой, повече от три. Животните се разхождат по стълбището и площадките на входа. Лаят денонощно. Във входа живеят хора, които се страхуват от кучета и не смеят да напуснат дома си, когато любимците са в него. Животните уринират и дефекират в общите части на етажната собственост, а стопанката им не почиства след тях! Многократно е правена устна и писмена забележка към стопанката да спазва правилника за вътрешния ред в етажната собственост, но тя се държи агресивно“, обясни пред „Марица“ Лилия Чолакова - член на Управителния съвет на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост.

Хората подават заявление в кметството на район "Тракия" към Община Пловдив, с искане за налагане на Акт за установяване на нарушение по реда на чл. 57 от ЗУЕС. Към заявлението е приложен и констативен протокол от етажната собственост по реда на чл. 57 от ЗУЕС. Отговор на това заявление не е получен.

Лилия Чолакова обясни, че в случая има няколко детайла в казуса. Първо, отглеждането на повече от едно животно в самостоятелен обект в етажната собственост не е забранено от Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС). Единственото ограничение в броя на животните, които могат да се отглеждат в самостоятелен обект в етажната собственост, се съдържа в Закона за защита на животните и това ограничение е доста либерално:

Чл. 34. (1) Не могат да се отглеждат кучета и котки в сграда - етажна собственост, на площ по-малка от:

1. За куче:

а) от малки породи до 10 кг - 6 кв. м

б) за средни породи до 25 кг  - минимум 8 кв. м

в) за големи породи над 25 кг  - минимум 10 кв. м

Площта се изчислява като обща с хората, живеещи в жилището. На кучета, които се отглеждат на открито, се осигурява подслон или къщичка, които ги защитават от неблагоприятни атмосферни условия. На кучета, които се отглеждат предимно вързани, се осигурява 5 метра тел (въже) за свободно движение, както и ежедневна разходка. Собствениците на животни компаньони осигуряват стерилизацията им, освен ако в случай на възпроизводство са в състояние да отглеждат новородените животни или да ги предоставят на нови собственици.

Какво казва законът в случая?

На практика в законодателството няма забрана за тяхното отглеждане, но има задължителни изисквания. Съществува общото правило, че всеки има право да разполага с имота си по начин, който да не пречи на останалите собственици. Като и за последните са поставени граници в кои случаи се пречи да ползват нормално имота си. Ясно е, че ако собственик отглежда 20 кучета и котки, не поддържа тяхната хигиена и това води до неприятна миризма, до разпространение или риск от разпространение от болести, това води до правото на другите собственици да защитят правата, включително и чрез иск в съда, с който лицето да бъде осъдено да отстрани от дома си животните или същите да бъдат изведени чрез съдебен изпълнител. Вече има такава практика, която е реализирана.

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?