44

Само 4% от сградите в България са напълно обновени

България е изправена пред значителни предизвикателства в своя жилищен сектор, който гълта около 1/3 от общото потребление на енергия. В същото време допринася с 8% за емисиите на парникови газове у нас. 

Въпреки наличните технологии за значително намаляване на енергията и преминаване към нисковъглеродни източници, не се забелязва тенденция към  подобрение. Темпът на обновяване на жилищните сгради е също нисък в сравнение със средния в Европа ​- само 4% от сградите в България са цялостно обновени в периода 2012-2023 г.

Притеснителните данни бяха огласени на съвместен форум на "Хабитат България" и "WWF България", на който беше представен проектът "BioJust -Справедлив преход за домакинствата, зависими от твърди горива". Той дава възможности за финансиране на демонстрационни мерки за декарбонизация в общини с домакинства, зависими от твърди горива и в положение на енергийна бедност. Покана за участие в събитието бе отправена към общините Видин, Ловеч, Монтана и Пазарджик. Всяка община има възможност да кандидатства за финансиране чрез апликационна форма  до 31 март 2024 г., уточняват организаторите. 

Проектът BioJust подкрепя уязвими домакинства, 

зависими от твърдо гориво, да осъществят преход към ниски емисии и ниско потребление на енергия. Инициативата се реализира в България, Унгария и Румъния в партньорство между WWF и Habitat for Humanity и е финансирана от Европейската инициатива за климата (EUKI).

 

 

Проектът е особено важен за България, защото много домакинства у нас разчитат на твърди горива. Резултатите от преброяването на населението през септември 2021 г. показват, че 41% от жилищата в страната се отопляват по този начин. Очаква се тази тенденция да се увеличи на фона на продължаващата енергийна криза. Използването на твърдо биогориво е източник на високо замърсяване с прахови частици. Дървата за огрев, често смятани за „гориво на бедните“, се използват все повече сред домакинствата с по-ниски доходи. Енергийната бедност засяга 23% от домакинствата в България според базата данни Energy Poverty Advisory Hub. По отношение на действащите политики

само 325 000 души получават помощи за отопление

за зимния сезон 2023/24, главно под формата на дърва за огрев, като същевременно близо 40% от населението, или около 2,6 милиона души, може да бъдат класифицирани като енергийно бедни. Социалната помощ от 546,95 лв. (280 евро) покрива енергия за 2500 kWh на сезон за 5% от населението. Дългосрочните решения за домакинствата, особено в областта на енергийната ефективност, изостават и са концентрирани най-вече в програмата за енергийно обновяване на 2500 многофамилни жилищни сгради през последните 15 години.

 

 

Какво включва проектът BioJust

В рамките на настоящия проект BioJust,  който стартира през ноември 2023 г. и ще бъде изпълняван до декември 2025 г., се предвижда:

- Повишаване на ангажираността на съответните органи в България, Унгария и Румъния за подобряване на националните стратегии за климата, политики и финансови схеми, насочени към енергийната ефективност на уязвими, зависими от твърдо гориво домакинства, чрез разработване на насоки и организиране на дискусии;

- Чрез инструментите, разработени в проекта, като насоки, репликируеми местни решения, обучения, местните общини в пилотните райони ще могат по-добре да се справят с подобряването на енергийната ефективност на уязвимите, зависими от твърдо гориво домакинства в техните общности;

- Повишаване на широката обществена подкрепа за приоритизиране на засегнатите домакинства и общности на стратегическо и местно ниво, насърчаване на активно участие в изпълнението на местни планове за действие. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
АХ МАК

АХ МАК

06.03.2024 | 13:32

ДИГАЙ ВОЙСКА, ПОЛИЦИЯ... С ЩИКОВЕТЕ, СОПИ, КОЛОВЕ... ГЛАВИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ ПРЕД МЕН! ИЛИ ЦЯЛОТО МРЪ СНО СТАДО ЖИВИ НА ЧЕВЕРМЕ ЩЕ ВИ ОПЕКА!

Отговори
0 0
ГОВ НА МРЪС НИ БЪЛГАРСКИ

ГОВ НА МРЪС НИ БЪЛГАРСКИ

06.03.2024 | 13:29

КОЯ БЪЛГАРИЯ? КОЙ НАРОД БЕ? Е ТАМ ЕДНА БАБИЧКА СЕ НАБИРАШЕ ПО ПАРАПЕТА НА 4 КРАКА АМА ДОКАТО ВКЛЮЧИМ ТЕЛЕФОНА ИЗБЕГА :)

Отговори
0 0
ГОВ НА МРЪС НИ БЪЛГАРСКИ

ГОВ НА МРЪС НИ БЪЛГАРСКИ

06.03.2024 | 13:26

cache2. 24chasa. bg/Images/Cache/148/IMAGE_12142148_40_0.jpg СЛУШАМ БЕ! МАЙКА ВИ ДА ЕВА И ИЗРОДИТЕ!

Отговори
0 0
БЪЛГАРСКИ С ВИНЕ

БЪЛГАРСКИ С ВИНЕ

06.03.2024 | 13:24

КАТО НАЙ-УМНИ ОТГОВОРЕТЕ! НАЛИ ВИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ, ЗА НАРОДА... :) СЛУШАМ ВИ! ГОВ НА ОТ ПУМЯРИ!

Отговори
0 0
КРАДЛИВИ, ЗЛОБНИ, ТЪ ПИ, ДОЛНИ БЪЛГАРСКИ ИЗРОДИ

КРАДЛИВИ, ЗЛОБНИ, ТЪ ПИ, ДОЛНИ БЪЛГАРСКИ ИЗРОДИ

06.03.2024 | 13:22

ibb. co/N9b3K4j ТОВА С БРЕЗЕНТА, КАК ТОЧНО ЗАМЕСТВА, ДЪЛГА БЕТОННА РАМПА В ЦЕНТЪРА НА СТЪЛБИЩЕТО С НЯКОЛКО СЕКЦИИ ПОДОВО ОТОПЛЕНИ, В СЛУЧАЙ НА СНЯГ ДА НЕ СЕ ЗАЛЕДИ. ibb. co/dbq5BgR

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?