2374
Следвайте ни

Салонът в Париж се завръща Maison et Objet показа новите тенденции при мебелите

Арх. Гергана Стефанова с коментар от "кухнята" на голямото изложение

viber icon

След дигиталната версия през 2020-а заради ковид-19 Maison et Objet се завръща в Париж.

Най-голямото изложение за мебели и обзавеждане във Франция се проведе паралелно с Paris Design Week - от 9 до 18 септември. В изложбените зали на Вилпент се срещнаха на живо дизайнери, архитекти, производители на всичко, свързано с дома, творци на приложно изкуство. Това стана по време на традиционния салон за мебели и обзавеждане, който, макар и с намален обем, имаше своите изненади - нови производители и тенденции в обзавеждането, но и вечната класика. Новите тенденции са свързани с повече природни материали в дома, с екология, с рециклиране, но и с превръщането на дома в място за работа заради санитарната криза през 2020 г. Много нови решения за дезинфекция на жилището и работното място, както и промяна в офисното пространство също бяха предизвикани от пандемията. Радваха многото малки щандове на млади, започващи дизайнери и предприятия.          

За новите тенденции при мебелите и обзавеждането на дома специално за "Марица" разказа арх. Гергана Стефанова. Тя е главен асистент и доктор в Нов български университет, в департамент „Архитектура“ от създаването му през 2006 г. Преподава в програмите „Архитектура“ и „Интериорен дизайн“.

 

Геометрични форми

Как да създадеш нещо, различно от всичко познато? Дизайнерите се вдъхновяват от абстрактното изкуство, от скулптурата, от геометричните форми. Незaвисимо от това дали избраният подход е минимализъм, или максимализъм, резултатът е впечатляващ. Кухненските прибори, съдовете за хранене, текстилът в дома могат да изглеждат като произведения на абстрактното изкуство, без да превръщат дома ни в музей.

Новият рустик

Дали защото разбрахме, че глобализацията може да бъде опасна, но днес все повече държим на местното - обичаи, традиции, материали. В дома рустикалното (дословно означава „селски“) е гаранция за топла и приятна обстановка. Новият рустик съчетава градския начин на живот с красотата на естествените материали, с ръчните изделия, с предмети, изработени там, където живеем, или идващи от мястото на нашите корени. Често предметите са семпли, вдъхновени от тези в къщите на бабите и дядовците ни, но и с нови материали, напомнящи старите.

Природа в дома

Може би като следствие на затварянето ни по домовете заради пандемията  нарасна нуждата от повече зеленина в дома. Не всеки обаче има зимна градина и достатъчно място, затова на мебелния салон бяха представени интересни решения за зелени стени, стени от мъх и специални системи за стена както за букети, така и за отглеждане на стайни растения (от нов материал с растителен произход). А в случай че не ни се удава отглеждането на цветя, се предлагат всякакви десени на платове или тапети с флорални мотиви.

Естествени материали

Това не е нова тенденция, но изглежда, че колкото повече се отдалечаваме от природата, толкова повече тя ни е нужна. Даже в област като осветителните тела все повече се използват нетрадиционни материали за лампи, все от естествен произход - дърво, фурнир, перушина, ратан, корк, хартия, доколкото последната е целулоза, вярно, преработена от човека, но все пак близка до естествените материали. В предметите за ежедневна употреба, тези, до които се докосваме, задължително присъстват керамика, дърво, лен, вълна, памук.

Рециклиране

Много дизайнери са се насочили към създаване на нови материали, получени при рециклирани на стари предмети, както и с проекти на мебели и осветителни тела от тях. Естетиката идва от следите на „претопените“ стари материали, търси се следа в новия продукт от самата технология на преработка.

Защита от вируси

Както в дома, така и в офиса, за да се чувстваме защитени, на помощ идват новите технологии. Всички знаем за ползата от ултравиолетовите лъчи, но някои от новите защитни лампи позволяват използването им, без да напускаме помещението, съчетани са с осветление и са с елегантен дизайн. В офиса работното място е защитено с прозрачна преграда, но едновременно ни кара да се чувстваме уютно, почти като у дома.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?